Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-05-27  
GRISligt svårt att välja!

Många av oss har nog hört via radio och sett i vissa tidningar om ”scoopet” som P1 EKOT Granskar släppte häromdagen om misshandel av grisar i den danska ”grisindustrin”, för det är en industri enligt de danska uppfödarna själva. Se samlingsdokumentet på SR P1 Ekot Granskar Där finns alla länkar sedan.

Det råder ingen tvekan om att djurskyddssituationen i Danmark lämnar mycket att önska, därför är det logiskt att vi konsumenter, för att visa vår avsky, slutar köpa griskött från Danmark. Men en bojkott är också motiverad av ännu ett skäl! I Danmark är det helt OK att ge grisarna GMO-foder och det står inte angivet på slutprodukten, livsmedelspaketet. På vår sida om BOJKOTT finns sedan länge upptaget just detta. Enligt de svenska uppfödarna används inte GMO-foder, men Lantmännen lär sälja mindre kvantiteter, så någon använder det väl även i Sverige.

Varför då konsekvent bojkotta det danska grisköttet? Jo dels för deras brister i djurskyddet och uppenbarligen dåliga uppfödnings- och transportrutiner samt GMO användningen. Om det nu skulle finnas avarter även i Sverige, så tjänar denna konsumentreaktion till att varna dessa svenska dåliga exempel och snart gräver väl någon upp även de svenska ”liken” och då får vi reagera, om de inte aktar sig efter denna reaktion mot danskt griskött.

Men märkningen då?
Ja det är ett annat problem. Det är inte obligatoriskt att märka griskött med ursprungsland, enligt EUs regelverk. Vi har efterlyst det i logikens namn, men det verkar inte hända. Somliga producenter märker ändå ut det frivilligt och det är ju ett sätt att ”lyssna på konsumenterna”. Bra det kommer att gynna dem som är tydliga, om det är svenskt griskött förstås. COOP Änglamark märker t ex ”köttråvara dansk/svensk” och då faller ju den produkten på det.

Alltså:

Saknas ursprungsmärkning? KÖP EJ!
Står det ”råvara Dansk”? KÖP EJ!


Även om det rör sig om egna märkesvaror EMV kan du inte vara säker utan gå bara på märkning som är tydlig. Då ger vi också en klar signal till handelsblocken att ge konsumenterna den information vi har rätt att få.

Dessa råd gäller även för processade varor, t ex pastej. Vissa producenter märker föredömligt ”köttråvara svensk” och då kan vi köpa.

För den omärkta skolmaten, maten i vården och på jobbrestaurangerna, på vanliga restaurangerna och sjukhusen? FRÅGA! Det skapar opinion. Kräv av kommunernas inköpsansvariga att de bryter upphandlingsavtalen, det är skäl nog att byta danskt mot svenskt, man behöver inte vänta till nästa upphandling.

Lite förvånad blir man av att höra kommentarerna från handelns ansvariga, de var inte informerade. Borde de inte veta bättre? Men när det gäller Östersjötorsken, då vet dom minsann och vägrar köpa, helt omotiverat!

En klar och tydlig konsumentreaktion hoppas vi ger de svenska grisproducenterna en tydlig och klar signal om hur de bör agera!

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss