Kallar det bredbart då det kommit flera
nya varianter på Bregott, som ägs av ARLA. Två
lokala mejerier, Skånemejerier med Skånegott, Milko
med Bredbar, ett finländskt Valio Mjukt & Gott samt ICA
Bredbart har lanserats.
Vi har inte tagit med några margariner, dom kan vi glömma
av andra skäl. Har inget med hälsan att göra, även
om Flora har klöverblommor på paketet. Vill du veta
mer avslöjande om margariner, gå in under Debatten
om matfett.
Här är några slutsatser av prisjämförelsen:
se
bilagan här
Bregott med havssalt för (högst) 83,33/kg kan vi se
bort ifrån. Bättre ha havssalt på bordet om man
nu måste salta extra.
Bregott i dyraste butik skiljer nära 20:- kilot mellan förpackningar
300 g och 600 g. Valet är enkelt, köp bara 600 grams.
Beröm till Willys som är enda butik som säljer
Bregott EKO i 600 gram. Valet här gäller inte priset.
Bregott EKO övriga butiker bara 300 g för runt 78-79:-
kilot, c:a 20 kr mer per kilo. Fråga efter 600 g paket!
För smör skiljer det inte så mycket mellan butikerna,
men mellan förpackningsstorlekarna 500 g och 250 g. Nästan
30:- kilot.
Slutsats: variationerna inte så stora mellan butikerna,
men omotiverat stora mellan förpackningsstorlekarna. Enkelt
för oss att välja. Smör har lång hållbarhet,
kan också portioneras och frysas. Vill du ha Bregott EKO
och din butik inte har det i sortimentet, är det bara att
fråga och fråga.
Formuläret får du i Word-format och kan alltså
komplettera med dina nära butiker och kedjor som City Gross,
Lidl och Netto om du vill. Skickar du det till oss tar vi kontakt
med medlemmar i din närhet, för att få igång
en dialog lokalt.
Numera är ju inte smör och bredbara smörprodukter
längre ansedda farliga för hjärta och kärl,
som margarinindustrin allt för länge hävdat. Se
annan artikel i detta KNY eller följ länk där till
avsnittet på hemsidan om matfetter.
Margariner innehåller ju också en massa mättade
fetter, men från växter med höga halter Omega-6
och inte minst palmolja, som vi ju inte ska importera av hänsyn
till regnskogsskövlingen. Det där med certifierad palmolja
är mest snack, det lär inte ha kommit in någon
sådan till Sverige, än i alla fall.
Så ditt LÄTTAste val är smör och smörblandningar,
dock inte flytande Smör- & rapsolja, som inte innehåller
smör utan smörolja. Ska du ha flytande fett för
att steka i välj olivolja (ej virgin) eller ren rapsolja.
Rapsolja med en klick smör är perfekt. En riktigt dyr
variant är ekologisk kokosolja, om du t ex är vegan
eller vegetarian eller mjölkallergiker.
Ja det där med fett är inte lätt, men så
nyttigt och gott - om du väljer rätt. |
|