Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-06-26  
Vattnig grillkorv - klimatsmart

Vatten är vårt billigaste livsmedel. Konsten att sälja det dyrt behärskar man verkligen inom livsmedelsindustrin. T ex på flaska med syntetiska smakämnen, men även som uppskattad tillsats i diverse livsmedel. Kyckling pumpas upp med vatten, fisk får liten extra dos inför infrysning, skinkan görs lite saftigare med vatten och sen har vi sedan länge också begåvats med vattnig grillkorv, så kallad Hot dogs, populär bland barnen.

I en test som nyligen gjorts av Råd & Rön framgår att tyskarna gör korv på kött medan svenskarna gör grillkorv på vatten, potatismjöl, tillsatser och emulgeringsmedel samt 32 % kött. Det tycks självklart att vi ska ge våra barn det billigaste och mest utdrygade livsmedel vi kan trycka in i en slang.

Vi har tidigare skrivit om detta fenomen och även döpt en del falukorv till ”vattukorv”, men nu slår det oss att här har man lyckats göra en stor insats för miljön! Köttproduktionen har man lärt oss är en av de största orsakerna till växthusgasutsläpp och vi måste minska köttkonsumtionen radikalt. Man har ju lyckats, utan att kanske tänka så mycket på att vara klimatvänlig. Vi kanske nu ska döpa om de vattniga grillkorvarna "Hot dogs" till ”klimatkorv”!

Att lyckas spara två tredjedelar av köttet och ersätta det med mer än 50 % vatten, och samtidigt få våra barn att älska den, är ju en duktig bedrift.

Livsmedelsverket tycker i artikeln att grillkorv ska innehålla minst 50 % kött för att få kalla det grillkorv, men det är nog av gammal hävd, nu gäller ju klimatreglerna - och klimatkorv.

Läs på SVT presentationen av testen >>

Tidigare artiklar på vår hemsida om vatten i livsmedel:

Vatten i livsmedel >>
Ännu ett bevis för lågprispressens effekter - vattukorven! >>
Samlade exempel på hur vi luras - SKAMPÅLEN >>
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss