Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-04-19


Den anonyma långfärdsmaten


Ja det handlar inte om picknickkorgen vid utflykter på långfärdsskridskor. Det är allvarligare än så. Länge har vi från konsumentorganisationerna kämpat för att få veta varifrån maten kommer. Vi har det inskrivet som en rättighet i FN:s dokument för konsumenträttigheter. Rätten att veta, för att kunna göra medvetna val.

Under en nordisk konsumentkonferens 2003 ställde alla de nordiska konsumentorganisationerna i ett gemensamt uttalande kravet:
De nordiska konsumentorganisationerna, som var samlade i Stockholm den 24 april för sin vårkonferens, med temat "Konkurrens i livsmedelshandeln - vem tjänar på det? -
kräver att producenternas namn och information om ursprungsland ska anges på alla förpackningar som marknadsförs under handelns egna märkesvaror.

Läs hela pressmeddelandet >>

Med alla EMV, egna märkesvaror, Med alla EMV, egna märkesvaror, ökar risken att tydlig märkning om matens ursprung uteblir. Hotet från EMV och handelns nya maktposition var också temat för ett föredrag av Bengt Ingerstam, där han ifrågasatte konkurrensens bieffekter. Läs hela föredraget här >>

Aftonbladet lyfte nyligen frågan i en artikel: Tala om var vår mat kommer ifrån >>

Hur länge ska vi tjata innan handel och producenter uppfattar vad konsumenterna vill veta om maten vi betalar? Priset informerar de ju ganska tydligt.

Sveriges Konsumenter i Samverkan anser att det är lika självklart att vi får reda på vad vi väljer och varifrån maten kommer, som att handeln anser det självklart att vi betalar för det vi köper.

upp