I den test som Testfakta
publicerat nyligen visade det sig att gasolgrillarna gav
högre halt PAH (Polycykliska aromatiska kolväten),
som är känt för att vara ett av de värsta
cancerframkallande ämnen.
För en gasolgrill med lock uppmättes hela 18,3
mikrogram per kilo medan vertikalgrillen endast gav 0,83.
Som ”grilloman” gladde det mig att få
bekräftat vad jag visste, att den gamla rotisserimetoden
var överlägsen och med den kan man också
grilla på roterande spett. Prova en kassler och
krydda ordentligt, den blir underbar. Har själv en
vertikalgrill sedan flera år och njuter ofta utan
att störa grannarna med grilloset.
Redan för ett par år sedan (2004)
skrev vi om den på hemsidan, just med tanke
på riskerna med PAH vid grillning.
Efter grillning använder jag den som öppen brasa
och skrämmer bort myggen. Då eldar jag t o
m med kottar, fast kvistar och ved blir det mest.
I testet anmärker man på ojämn grillyta,
men det är bara en fråga om teknik, man ska
vända gallret några gånger, så
upp blir ner och så ska man ha glöd i hela
kassetten och inte bara lite i botten.
Läs hela testen direkt på Testfakta
>>
På bilden oven syns hur båda sidor kan användas,
hel laxbit på spett och laxkotletter i grillhalster
på andra sidan.
Laxbiten på roterande spett är garanterat en
kulinarisk höjdare. |