Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-01-27  
Urvattnat om skolmaten


Lättmjölk, lättmargarin och lättost gör sitt intåg i skolorna! Efter ”direktiv” från Livsmedelsverket. Men lätt blir man inte av lättprodukter, man ersätter energibehovet med snabba kolhydrater från godis, frukt och bröd och vem har inte sett hur övervikten blir alltmer utbredd bland skolbarnen. Konsekvenserna råder ingen tvekan om, men då skyller man på för lite motion, som om det vore enda orsaken.

I TV4 i morgonprogrammet möttes Livsmedelsverkets chefnutritionist Ulf Bohman och ”Kostdoktorn.se” läkaren Andreas Eenfeldt. Här kan du se programmet. Om du inte kan se programmet pga tekniska problem finns hela debatten nerskriven här.

Ulf inledde med att beklaga att de nyare kostråden som media överöser oss med ”tar mer och mer plats i media” och viftade med t o m cancerriskerna. Efter en del diskussioner om lättmjölken i skolorna gjorde han en slutreplik av det urvattnade slaget: ”drick vatten, vatten måste vi få in som huvuddryck”. På grönsaker blir man inte mätt länge, inte heller på vatten!

Trötta och energifattiga elever presterar inte, hur kan han dp påstå att Livsmedelsverket arbetar för konsumenternas bästa?

En liknande uppfattning kan man höra i ”Landet runt", från debatten i Haparanda, där en påläst och kunnig förälder Lena Hannu vädjade att barnen skulle få naturliga och mera feta produkter, mjölk, smör och ost. En tydligen helt näringsokunnig ordförande från Barn- och Ungdomsnämnden, Kåre Strömbäck, bara lutade sig mot Livsmedelsverkets rekommendationer och rådde barnen att äta mera av salladsbordet! Nyttigt ja, men mest för fibrerna och vitaminerna, men var får då barnen sin energi ifrån? En frukt som mellanmål ger bara tillfälligt en energikick med sitt fruktsocker och inte den långsamma nyttigare energin.

Skrämmande, ska skolmaten handla om energifattigare mat, lägre priser eller en närings och energirikare mat, som gör att eleverna orkar med skolarbetet utan en påse extra godis?

Urvattnat, herrar experter, låt föräldrarna och barnen ha ett ord med i laget och använd sunt förnuft och vetenskapliga kunskaper, som inte enbart är till för att skydda margarinindustrin.

Läs om inslaget i Landet runt >>

Skriv under namninsamlingen för ”Skolmaten landet runt”

Sprid detta bland föräldrar, barn, i skolor, insändare i lokalpressen och återrapportera ev vad som händer hos er så andra får läsa och bli inspirerade.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss