Vi håller på att samla underlag
som ska ut på hemsidan i rutan "Hetast just nu"
högst uppe till vänster. Det får namnet ”Maten
i vården”.
Mycket material hittar du om du klickar på "Skolmaten",
men för att snabbt hitta bland allt materialet har vi tillrättalagt
och begränsat till det viktigaste att börja med här
Kommunernas
tvång att servera lättprodukter i skolmaten ger högre
kostnader och hotar barnens hälsa Konsumenter
granskar. Hetast just nu – Palmoljan.
De tyngsta argumenten emot margarinerna
är
- innehåller stora mängder vegetabiliskt mättat
fett (palmolja) som är mindre hälsosamt än de
mättade animaliska fetterna som finns i smör, grädde,
Bregott. Palmolja ska inte importeras
då odlingen hotar regnskogarna.
- innehåller för stora halter av Omega-6, reaktiv
fettsyra
- fel sorts Omega-3 (korta från växtoljor)
- dyrare om man räknar bort vattnet i främst LÄTTA
- rapsoljan som ingår i margariner är omestrad och
borde inte vara tillåtet
- en massa onödiga tillsatser
Varför servera fetaste mjölken?
Jo all mjölk innehåller 5 g mjölksocker per
liter och snabba kolhydrater ska undvikas såväl för
barn som äldre och alla diabetiker. Ju fetare mjölk
desto mera av alla nyttiga ämnen, rätt fett t ex med
bibehållen mängd mjölksocker. Välj helst
Gammeldags, som börjar komma mer och mer i butikerna nu.
Då får man mera fett och därför mera energi
från fettet i proportion till mjölksockret, relationen
blir bättre. Gammeldags är mindre processad och inte
homogeniserad. Man står sig ju längre också
ju fetare mjölken är och de gamla har ofta svårt
att få i sig tillräckligt med energi.
Inte minst för barnen är det viktigt att servera den
fetaste mjölken då de står sig 30 minuter längre
än om de får lättmjölk. Många barn
klagar just på att de blir trötta/hungriga för
tidigt på eftermiddagarna. (Det går ju inte att
kompensera med dubbel mängd lättmjölk, de får
ju inte ner det! Läs
analysen fett/mjölksocker
Att välja fetare mjölk påverkar ekonomin på
ett dramatiskt sätt.
Läs
jämförelsen fet/fettfattig vad beträffar mjölken
och matfettet till smörgåsarna i skolmat. Det
är slöseri med skattepengarna, alternativt kan man
sänka kostnaderna för skolmaten eller lägga mellanskillnaden
på att förbättra den.
Främst är det störst ekonomi i att byta till
fetaste mjölken!
Största effekten för hälsa och miljö får
man genom att byta ut LÄTTA mot smör och Bregott,
bregottliknande produkter, dock inte Bregott Mindre.
Viktig strategi: samla några som kan vara med i diskussionerna
med skolledningen. Sprid en lista för påskrifter.
Informera en lokal tidning. Kontakta de lokala politikerna.
När namnlistorna överlämnas ta med tidningen.
Hämta inspiration från utlagda klipp på ”Skolmaten”,
där finns goda exempel.
Återkom gärna
om du behöver diskutera något som är oklart
och berätta även hur det går.
|