Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2011-03-11  
Snabbguide för att påverka maten
i skola och vård
Vi håller på att samla underlag som ska ut på hemsidan i rutan "Hetast just nu" högst uppe till vänster. Det får namnet ”Maten i vården”.

Mycket material hittar du om du klickar på "Skolmaten", men för att snabbt hitta bland allt materialet har vi tillrättalagt och begränsat till det viktigaste att börja med här

Kommunernas tvång att servera lättprodukter i skolmaten ger högre kostnader och hotar barnens hälsa Konsumenter granskar. Hetast just nu – Palmoljan.

De tyngsta argumenten emot margarinerna är
- innehåller stora mängder vegetabiliskt mättat fett (palmolja) som är mindre hälsosamt än de
mättade animaliska fetterna som finns i smör, grädde, Bregott. Palmolja ska inte importeras
då odlingen hotar regnskogarna.
- innehåller för stora halter av Omega-6, reaktiv fettsyra
- fel sorts Omega-3 (korta från växtoljor)
- dyrare om man räknar bort vattnet i främst LÄTTA
- rapsoljan som ingår i margariner är omestrad och borde inte vara tillåtet
- en massa onödiga tillsatser

Varför servera fetaste mjölken?
Jo all mjölk innehåller 5 g mjölksocker per liter och snabba kolhydrater ska undvikas såväl för barn som äldre och alla diabetiker. Ju fetare mjölk desto mera av alla nyttiga ämnen, rätt fett t ex med bibehållen mängd mjölksocker. Välj helst Gammeldags, som börjar komma mer och mer i butikerna nu. Då får man mera fett och därför mera energi från fettet i proportion till mjölksockret, relationen blir bättre. Gammeldags är mindre processad och inte homogeniserad. Man står sig ju längre också ju fetare mjölken är och de gamla har ofta svårt att få i sig tillräckligt med energi.
Inte minst för barnen är det viktigt att servera den fetaste mjölken då de står sig 30 minuter längre än om de får lättmjölk. Många barn klagar just på att de blir trötta/hungriga för tidigt på eftermiddagarna. (Det går ju inte att kompensera med dubbel mängd lättmjölk, de får ju inte ner det! Läs analysen fett/mjölksocker

Att välja fetare mjölk påverkar ekonomin på ett dramatiskt sätt.
Läs jämförelsen fet/fettfattig vad beträffar mjölken och matfettet till smörgåsarna i skolmat. Det är slöseri med skattepengarna, alternativt kan man sänka kostnaderna för skolmaten eller lägga mellanskillnaden på att förbättra den.

Främst är det störst ekonomi i att byta till fetaste mjölken!
Största effekten för hälsa och miljö får man genom att byta ut LÄTTA mot smör och Bregott, bregottliknande produkter, dock inte Bregott Mindre.

Viktig strategi: samla några som kan vara med i diskussionerna med skolledningen. Sprid en lista för påskrifter. Informera en lokal tidning. Kontakta de lokala politikerna. När namnlistorna överlämnas ta med tidningen. Hämta inspiration från utlagda klipp på ”Skolmaten”, där finns goda exempel.

Återkom gärna om du behöver diskutera något som är oklart och berätta även hur det går.

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss