Livsmedelsverket har upprepat sin undersökning om vad allmänheten
tycker, senast gjordes en sådan förra året.
Citat från Pressmeddelande 2009-01-20
Hela 87 procent tycker att maten i Sverige
är ganska eller mycket säker. Det visar en Sifoundersökning,
beställd av Livsmedelsverket.
– Det är ett mycket bra betyg. Ett
av Livsmedelsverkets allra viktigaste uppdrag är att konsumenterna
ska ha säker mat och det är glädjande att de allra flesta
känner sig trygga med den mat vi har i Sverige, säger Inger
Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket.
Kommentar: det visar att en av verkets
uppgifter fungerar och det är kontrollerna såväl av
industrierna som importen av livsmedel.
Citat:
Tre av fyra personer, 73 procent av de tillfrågade,
anser att Livsmedelsverket råd och rekommendationer är ganska
eller mycket trovärdiga, vilket är en minskning med sju procentenheter
sedan 2007.
– I dag är många konsumenter både intresserade
och välinformerade när det gäller frågor som mat,
matsäkerhet och hälsa. Det ställer höga krav på
oss som myndighet i arbetet med att bibehålla och stärka
vår trovärdighet. Att vi tappar något jämfört
med 2007 är en signal till oss om att arbeta ännu mer med
att verkligen nå ut till en bred allmänhet. Under kommande
år kommer vi också att ytterligare utveckla vår kommunikation
med konsumenterna, säger Inger Andersson.
Kommentar: De som hörs mest i
debatten är inte de som svarat på undersökningen. Då
skulle siffra ha rasat ännu mer. Men en SIFO-undersökning
är ett genomsnitt och minskningen på hela 7 % får snarare
tolkas som att det är en storm i annalkande. Tolkningen är
delvis korrekt men ”verkligen nå ut till en bred allmänhet”
är tyvärr inte lösningen. Inte minst måste verket
frigöra sig ifrån att ständigt framhäva margarin
som en lösning och visa en viss ödmjuk inställning till
all ny forskning som rubbar den tidigare ingrodda uppfattningen om hur
farligt en del fetter är (utom margarinerna).
Skrämseltaktiken för de mättade fetterna borde ju egentligen
få konsekvenserna att man förbjuder margarinet LÄTTA,
som innehåller nästan lika mycket mättat fett som smörfettet
BREGOTT. Det mättade fettet i LÄTTA kommer från palmolja,
som vi borde undvika, medan BREGOTT kommer från mjölkfett!
Se
vår granskning av margarin och de ”10 sanningarna”.
Professor Göran Peterssons granskning ”Bregott
eller Becel” (pdf)
Allt fler upptäcker att vi länge blivit lurade av de gamla
kostråden, i synnerhet alla som drabbas av diabetes. Men då
gäller inte kostråden ursäktar sig höga representanter
för verket. Jasså, vi ska följa råden tills vi
blir sjuka och sedan går det bra med kolhydratfattig och fettrik
kost! Ja så sa faktiskt chefsnutritionisten från verket
Ulf Bohman i TV4
tidigare >>
Är man inte helt säker så är det bättre att
mjukna och inte låta som ett matens påvedöme i Sverige.
Vidhåller verket sin stelbenta nutritionist-attityd så dömer
snart folket ut det, som man redan gjort på marknaden (ner 7 %
för margarin och upp 12 %för smör!).
Citat:
"I undersökningen ställdes
också frågan om hur man uppfattar Livsmedelsverkets relation
till livsmedelsbranschen. 23 procent anser att Livsmedelsverket är
helt oberoende, 55 procent anser att verket är delvis beroende
och 10 procent att verket är helt beroende gentemot livsmedelsbranschen."
Kommentar: Hur ska man förklara
oberoendet när man samarbetar med LRF (Skolmatens Vänner)
för att certifiera skolmaten? (Läs Tvång
på lättmargariner och lättmjölk i skolmaten -nu startar en namninsamling)
Är det vad Ulf Bohman menar med att man jobbar för ”konsumenternas
bästa”? Snarare för margarinindustrins bästa, för
i detta certifieringsarbete är det lättmargariner med 40%
fett (och resten vatten!) som gäller för att bli certifierad!
Ska man verkligen försvara palmoljan före mjölkfettet?
Läs
hela pressmeddelandet från Livsmedelsverket >>
|