Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2010-01-21 Publicerad i KNY nr 45
Opinionen växer över landet emot lättprodukterna i skolmaten
Nu sist var det i Älvsbyn!
Nu har det hänt i Piteå!
Läs direkt ur Piteå Tidning: Elever ratar lättprodukter
ÄLVSBYN
Barnen i klass två på Norrgården, Tärnstigens skola, vill inte ha det nya lättmargarinet som införts i grundskolorna i Älvsbyns kommun. Förändringen till lättmjölk i stället för mellanmjölk gillar de inte heller.
- Det smakar dåligt och är inte bra för oss, säger eleverna bestämt.
Läs hela blogginlägget

Lättmjölken och sveket mot barnen och våra skattepengar
14 januari 2011 Bitterhet efter grönvit förlust på Essvik
I Sundsvalls Tidning skriver man om beslutet att bara servera lättmjölk i förskolan, något som föräldrarna inte alls gillar.
Läs hela blogginlägget

Sen var det orosmolnet
Kraftansträngning krävs nu för VALFRIHET i skolmaten
06 januari 2011

Allt annat kan barnen få välja, men inte smör/bregott och standardmjölk! Här råder nästan diktatur och tvång att enbart servera LÄTTA och lättmjölk.
Om bara de beslutande visste hur mycket de kunde spara i kostnaderna för skolmaten och skona barnens hälsa, så skulle det snarare förbjudas att servera lättmjölk och LÄTTA margarin. Vissa framgångar kunde noteras under 2010 men nu kommer signaler som gör det mera hotfullt.
Läs hela blogginlägget

En av anledningarna till oro och att vi måste mobilisera för VALFRIHET när det gäller valet av matfett och mjölk, är ju den benhårda attityden från Livsmedelsverket att endast rekommendera lättvarianterna, alltså rena diktaturen. För allt annat finns ett fritt val, flera rätter, flera grönsaker på salladsbordet o s v.

Enligt uppgift kommer Livsmedelsverket att skicka ut till alla skolcheferna en ”mall” så man kan kontrollera viktiga saker. Lagen om den nya skolmaten, som träder i kraft 1 juli, föreskriver att maten förutom att den ska vara gratis, också ska vara ”nyttig”. Återstår att se vilken kampanj som kommer att sättas igång inför halvårsskiftet! Här kan vi bara hoppas samt jobba med opinionen.

Läs här informationen från Livsmedelsverket:
Centrum för offentliga måltider till Livsmedelsverket
Ur nyhetsarkivet 2010-12-29
Livsmedelsverket har fått uppdraget att skapa ett nationellt kunskapscentrum för den offentliga måltiden. Centrets huvudsakliga uppgift blir att bygga upp kunskap om måltider i offentlig sektor och att sprida den vidare till viktiga målgrupper.

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss