Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2010-08-23 Publicerad i KNY nr 39
Framgång för SMÖRUPPRORET i Kramfors
Efter lång och motig kamp för sina barns skolmat och valfrihet för smör och standardmjölk, har nu en halv seger vunnits. Åtminstone kommer det nu att finnas Bregott Mellan att välja. Ska bli intressant se vad barnen väljer!

Men mjölken gick inte, ännu. Man skyller på Livsmedelsverket regler, som inte är mer än rekommendationer, och att man skulle behöva ändra recepten i så fall. Löjligt för futtiga 36 kcal per lunch. Det är ju en baggis mot vad barnen äter på en lunch och att de står sig så dåligt på maten. Det ”kalkylerar” inte Livsmedelsverket med. Dessa 36 kcal ger c:a 20 minuters längre mättnad och det är väl positivt. Energin kommer från skillnaden på fetthalt i mjölken och fett blir man ju inte fet av. Bättre det än att springa och köpa godis.

Ett annat dåligt argument från ”de som bestämmer” är att de vill hålla sig till lättmjölk för den är berikad med bl a D-vitamin. De har gått på kosmetik-argumentet. Först tas alla de naturliga vitaminerna bort, när man tar bort grädden, sen tillsätter man bara D-vitamin, men sanningen är att man får bara 0,8 mikrogram D-vitamin per 1,8 dl lättmjölk medan dagsbehovet av D-vitamin ligger mellan 10 och 25 mikrogram. Man måste alltså söka andra källor.

Så var det lögnen om de mättade fetterna, de som man alltid framhäver som skadliga, men modern forskning visar motsatsen. I reklamen påstår Unilever att LÄTTA görs bara på rapsolja och skummjölk, förutom vatten. Men SLV databas visar 13,9 % mättat fett, 17,8 % enkelomättat samt 6,6 % fleromättat (mest Omega-6). Rapsoljan är mycket fattig på mättade fetter, alltså döljer man i LÄTTA palm- eller palmkärnolja! Svagt av Unilever att inte kunna vara ärliga.

3 tunga argument mot lättmjölken och för standardmjölken. Men det finns ett fjärde: Kostnaden! Lättmjölken är 34 % dyrare ur energisynpunkt, alltså per kcal.
I följande kalkyl visar vi att bytet till Bregott och standardmjölk skulle ge en vinst för skolmatsbudgeten på c:a 151 000 kr för lunch och mellanmål varje dag 180 dagar per år och 1000 elever. Har kommunpolitikerna tappat också sinnet för ekonomi?

Läs här lokaltidningens reportage samt även mina kommentarer (f n nr 8 och 6) om Unilevers lögner om de mättade fetterna samt om förhållandet fett/socker i mjölken.

Se alla tidigare inslag om SMÖRUPPRORET i Kramfors >>

Om skolmat på Bengts nya blogg >>
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss