Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Skolmaten
2010-01-28  
Aktion Kramfors

Vi publicerade före jul länken till Svenska Dagbladet, där arga föräldrar kom till tals ”Föräldrar ilskna på magra råd
Nu har man fått fart på debatten i Kramfors, namninsamling har gett nära 2 000 underskrifter och i går var det möte med ansvariga politiker för att överlämna listorna. Även en debattartikel kom i tidningen och nu rullar det på.
Tidigare har vi publicerat en kalkyl som visar att för 1 000 elever sparar kommunen 150 000 kr per år bara genom att byta lättmargarin till Bregott och lättmjölk till standardmjölk.

Nytt idag är att relationerna fett och socker i mjölken är också intressant. I strävan att dra ner på barnens konsumtion av socker och sockerkedjor ska man veta att lättmjölken innehåller 5 g socker per 100 ml (ett glas är ungefär 180 ml) och innehåller bara 0,5 g fett per 100 ml. Byt ut mot standardmjölk och relationen blir 3 g fett på samma mängd socker, alltså en 6-faldig förbättring i relationen. Här finns hela kalkylen. (Endast tillgängligt för medlemmar och nyckel-prenumeranter)

Ska barnen dra ner på Coca Cola bör de också dra ner på lättmjölken, 9 mot 5 g socker per 100 ml.
Alla dokumenten om skolmaten hittar du här.
Har du inte skrivit under namninsamlingen redan så gör det.
Debatten mellan de två lägren om de mättade naturliga fetternas fördel mot de officiella råden att äta mera fleromättade fetter är frenetisk. De mättade animaliska fetterna får mer och mer stöd i senare forskning, läs mer här.

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss