Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Matdebatten, Produktion av livsmedel
2007-10-08 Publicerad i KR nr 5 samt SKN nr 72


Vårt dagliga bröd – ingen höjdare


Filmen Vårt dagliga bröd visas på biografen Zita i Stockholm. Filmen var utan kommenterande tal, men med avslöjande ljud, även ett och annat skrik från djur på väg till slakt. Det filmen visade var ingen höjdare, men filmen var skickligt gjord och hade ett klart budskap. Vi var 8 personer i salongen och en dam framför mig vände bort blicken ibland, men satt modigt kvar fast jag trodde hon skulle gå vilket ögonblick som helst.

En del scener var t o m onödigt otäcka men de visade ju verkligheten. Att verkligheten är så grym hade jag klart för mig men att se det är ändå värre. Budskapet är klart, vill vi ha mat måste många lida, kor och kycklingar, men också de inblandade människorna. Den unga damen som satt på en pall och med en hydraulisk tång knipsade av grisfötterna måste ha blivit avtrubbad, man såg inget engagemang i blicken utan frånvaro.

Många som arbetar inom livsmedelsindustrin måste ha psykiskt svåra arbetsuppgifter, även gästarbetarna som under slavliknande förhållanden jobbar i växthusen eller på fälten och skördar allt billigare paprika, tomater och gurkor som vi dekorerar våra tallrikar med eller har som pålägg på ostmackorna. Men vi alla måste ju ha mat. Frågan är hur ska egentligen vår mat produceras. Varför är maten så billig om vi jämför med förr? Vad är det som pressar fram dessa vidriga förhållanden och allt mer kemikaliserade livsmedel? Inte kan det vara inköparna i våra stora handelsblock, som skruvar ner priserna för att kunna locka med de lägsta priserna? Följ debatten på vår hemsida under ”Debatten om vår mat”.

Det handlar också om efterföljande led, med alla tillsatserna och deras oanade effekter.

Läs en recension av filmen >>
upp