Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-04-18 Publicerad i KR nr 17 samt i SKN nr 84
Maten inom skola, vård och omsorg måste bli
mycket bättre än den är idag
Ett uppror mot den allt sämre maten vi "bjuds på" i skolor och dagis, vård och omsorg och andra ställen utanför hemmet, är på gång. Långt driven rationalisering har skapat längre transporter, lagerhållning, mera tillsatser och industriella halvfabrikat har gjort "institutionsmaten" trist och tråkig.

En stark opinion växer och en revolt har länge legat i luften. Men ibland bara tänder det och nu verkar vi få en ”Lex Camilla”. Det krävs eldsjälar, människor som gör något och får andra med sig och i rätt ögonblick, med rätt mediabelysning, bara står någon där som lysande stjärnor mot en mörk himmel.

Det är en del i ett större skeende, folkrörelsen som vill få tillbaka glädjen, njutningen och hälsan med rätt mat, mat i rätt tid, lagad med kärlek och sinne för doft, färg, konsistens, näringsriktig och med arom.

Mat är det första vi skriker efter när vi föds, mat är grunden för att vi ska växa vidare som friska och starka individer, mat är alltid i centrum när vi umgås, mat är den sista njutningen i livet (eller borde vara). Mat förenar oss, gläder oss, håller oss i form, håller oss friska, ger oss energi, vitaminer och mineraler och antioxidanter, mat ger oss upplevelser, ja vad vore livet utan mat?

Kolla Camillas matuppror >>

Skriv på och sprid till vänner och bekanta, en bra ”djungeltelegraf” i samhällsförändringens tjänst. Citat:

Jag anser att det är en mänsklig rättighet att svenska barn, sjuka och äldre varje dag skall få äta sig mätta på god mat, lagad med omsorg och nära dem som skall äta den. Det gagnar både vår hälsa och miljö om vi tillsammans kan bryta trenden mot industrimat inom storhushåll och i livsmedelsbutiker.

Det är ett initiativ värt att stödja, som fått uppmärksamhet och en flygande start. Det är ett ärligt och engagerat initiativ som kommer att få följder, ringar på vattnet. Så gå in och skriv på NU. Du skriver under på att vi vill att maten inom skola, vård och omsorg måste bli mycket bättre än den är idag.

Om du missade inslaget i TV4:s morgonprogram i söndags morse kan du titta på det på webben >>

Sveriges Konsumenter i Samverkan stöder uppropet.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss