Det händer mycket på fronten fett.
Debatten och forskningen pekar mer och mer på nyttigheterna
med de mättade animaliska fetterna medan fleromättade
fetter som speciellt Omega-6 blir mer och mer betraktat som ett
inflammatoriskt och riskabelt fett.
I avsnittet ”Debatten
om fett” finns många artiklar som styrker detta.
I ett nytt avsnitt som just har publicerats ”MJÖLK
och andra mejeriprodukter” har vi samlat artiklar som
med olika infallsvinklar berör mjölk och produkter därav.
I skolorna klagas det ofta över att barnen
inte står sig ordentligt av skolmaten och det har vi
kommenterat i en artikel i Nyheterna här i Småland
”Byt
ut mjölken i skolan” och belyst hur viktigt det
är att välja fetaste variant av mjölk. Det har
ju intresse ur energisynpunkt, då all mjölk innehåller
5 g mjölksocker per 100 ml (1 dl). Energiintaget ökar
då med bibehållet sockerinnehåll, alltså
förbättras balansen.
Även i vården av äldre behövs mera mättat
animaliskt fett och mindre snabba kolhydrater (som t ex mjölksocker).
Vi har gjort en
tabell över de olika förhållandena för
de olika varianterna av mjölk, där även faktorn
”hur länge man håller sig på olika sorter”
tagits med. Det blir också billigare med de energirika varianterna,
som kostar obetydligt mer per liter, om man räknar på
näringsinnehållet och inte bara på kr/liter.
Inte ointressant för de som planerar skolmaten och maten
i vården.
Fördelen med att stå sig längre efter måltiden
är att man inte har lika bråttom att söka annat
att stoppa i munnen, som läsk, bullar och godis och därmed
automatiskt minskar på de snabba kolhydraterna. Tänk
på risken för övervikt och fetma.
Läs rapporten från forskning på Sahlgrenska
där man just redovisar forskningsresultat ”Barn
som ofta dricker fet mjölk väger mindre”
Du som har barn i skolåldern eller föräldrar
i vården, kontakta andra i samma situation och diskutera
dessa frågor och gör gemensam sak och ta upp frågan
med berörda beslutsfattare och de lokala politikerna. Mer
material finns i avsnittet SKOLMATEN.
|