Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-02-02 Publicerad i KNY nr 9 samt i SKN nr 105
Vilket ansvar tar skolledningen när man inför
lättmargarin och lättmjölk i skolorna?


Ansvar för ekonomi?
Knappast, för lättmargarin är mycket dyrare!

Se uträkning här:
Simulering skolbudget avseende energi innehåll (pdf) >>
Oj, vad lurade vi blir! (pdf) >>

Barnens hälsa?
Man skyller kanske på det och stöder sig på Livsmedelsverkets rekommendationer. Men hur vet man om det är korrekt?
Läs: Maten kan göra barnen sjuka, Birgitta Strandvik, professor i barnmedicin som forskar om fettsyror vid Göteborgs universitet >>

Läs: Jakten på de mättade fetterna drabbar barnen >>

Lättmargariner 40% fett och resten nästan bara vatten! Om barn ska stå sig och ha energi för skolarbetet ska inte vatten ordineras!
Läs: Urvattnat i fettdebatten >>

I smör och Bregott kommer fettet från det naturliga mjölkfettet, utan en massa tillsatser.
Modern forskning visar numera att dessa naturliga mättade fetter har en positiv effekt på hälsan.
Läs: Det är fibrerna som gör det >>
Läs: Fet mjölk rena bantningskuren >>

Omättade fetter består av dels enkelomättade och dels fleromättade fettsyror.
För margariner är det oftast höga halter av fleromättade fettsyror, främst Omega-6 som vi verkligen ska akta oss för.
Läs: Omega-3 kan minska risken för barndiabetes >>
Läs: Omega-6 ett hot mot hälsan >>

Det Omega-3 som kommer från margariner är ofta den kortkedjade varianten som vi knappast har någon nytta av. Vi ska ha den långkedjade varianten från fisk. Alltså är inte margariner speciellt lämpade för hälsan och definitivt inte för barn. Ändå gör Unilever reklam för ”de nyttiga Omega-3 och Omega-6”

Klimatet?
Vid en koll av innehållet visar det sig att många margariner innehåller nästan lika mycket mättade fetter som smör och Bregott! Så argumentet från Livsmedelsverket och Unilever håller inte när de rekommenderar att vi ska äta mera omättade fetter.

I margarinerna kommer det mättade fettet från hårt kemiskt processad palmolja, som vi dessutom definitivt inte ska importera, då regnskogarna skövlas.
Läs professor Göran Petersson om Fetter - Kolesterol - Statiner (pdf) >>
Läs viktigt: Margarin som miljöhot, skoluppsats >>

Alltså - Tre skäl talar för smör och Bregott i skolmatsalarna
Hälsomässigt väger det övertygande för smör och Bregott och man borde varna för margariner.
Miljömässigt väger det kraftigt för smör och Bregott då betande kor håller landskapet öppet, medan palmoljan odlas i tropikerna och skövling av regnskogar är ett oroande faktum.
Ekonomiskt är lättmargariner och lättmjölken oförsvarliga

Margarin har minst tre tunga argument mot sig, palmoljan och höga halter av fleromättade Omega-6, samt priset på fettet exkl. vatten. Smör och Bregott har inga hälsomässiga nackdelar och inga miljömässiga nackdelar men en klar prisfördel.

Det står alltså 3 mot 0

Kan skolledningen eller barn- och ungdomsnämnderna försvara sina beslut?

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss