Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2010-06-17 Publicerad i KNY nr 37
Diabeteskost – rapport från SBU

Detta berör inte bara diabetiker utan oss alla, för äter vi fel så är vi snart diabetiker. Dagens kostråd (för friska är ju att: ät mera bröd, potatis, frukt, ris och pasta, allt det som man måste akta sig för som diabetiker) är hopplöst föråldrade och betraktar kolhydraterna som vår viktigaste energi- och näringskälla. Men alla vi som vågat prova på att hålla nere konsumtionen av kolhydrater, vet av erfarenhet, något som man inte väger in i de ”vetenskapliga” bedömningarna, att vi mår bättre och kan dra ner på insulinintaget och många t o m helt sluta med det. Kolhydraterna är alltså troligen en av de största orsakerna till många av våra välfärdssjukdomar samt starkt ”påhejade” av producentintressena. Se bara hyllorna med frukostflingor. Det är de två stora frågorna där intressena går isär och vi konsumenter kommer i kläm för starka ekonomiska intresse. Se bara hur starka krafter som motverkar en modernare syn på fetterna och hur man värnar om att tuta i oss att fett blir man fet av, medan på kolhydratområdet är det bara läsk och godis som man gett efter på och accepterar det som en källa till övervikt, fetma och diabetes. Positivt är i alla fall att allt fler inser detta bland oss konsumenter och vi föredrar att inte lyda kostrekommendationerna, för vi mår bäst av det.

Många väntade på denna rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering med stor spänning och många trodde nog att synen på fett och kolhydrater skulle modifieras. Många tolkade också rapporten på olika sätt och så blir det väl när texten är oklar. Man vågade väl inte ta steget fullt ut, det är en för tung skuta att vända, men en vändning andas den i alla fall. Positivt är i alla fall att man lyfter fram fisk som ett viktigt alternativ att prioritera.

Vi har samlat några av de olika inläggen och klokare blir man inte, om man inte tar med i beräkningen vilka källor man har i bakgrunden och vilka intressen man försvarar. För den som vill sätta sig in lite mer i frågan finns här en mängd länkar. Intressant är den omröstning som EXPRESSEN gjorde, som visar vad vanligt folk tycker och tänker. Se längre ner.
För de som inte orkar läsa, kolla i vart fall de siffror som ”folket” står bakom.

SBUs rapport kan läsas här >>
Docent Uffe Ravnskov har gjort en analys >>
Kostdoktorn har kommenterat: SBU: Välj mat själv >> ”Inget vetenskapligt stöd” >>
Bo Zackrisson, redaktör för bl a 2000-talets Vetenskap, har kommenterat >>
Dagens Nyheter (egentligen TT) skrev: Nya riktlinjer för diabetsvården >>
Svenska Dagbladet: Oklart vad som är bra för diabetiker >>
Upsala Nya Tidning: Skakig grund för kostråd vid diabetes >>
Dr Dahlqvists blogg: Måttlig lågkolhydratkost >>
Dietisternas Riksförbund om SBU-rapporten >>
EXPRESSEN: Fortfarande oklart om bästa diabetesmaten >> OBS! med intressant omröstning
Dr Dahlqvists blogg: SBU:s rapport om mat vid diabetes har kommit >>
Vetenskapsradion: Svagt vetenskapligt stöd för diabeteskost >>
Dagens Medicin: Fett kan vara lika bra som kolhydrater vid diabetes >>
Bengt Ingerstams blogg: Trillern om maten för diabetiker >>
Svenska Dagbladet: Kolhydrater kan ge hjärtinfarkt >>
Louise Ungerth: Snabba kolhydrater och mättat fett är inte bra för hälsan >>
Dr Dahlqvists blogg: I tidningen Diabetes om SBU-utredningen >>

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss