Detta berör
inte bara diabetiker utan oss alla, för äter vi fel så
är vi snart diabetiker. Dagens kostråd (för friska
är ju att: ät mera bröd, potatis, frukt, ris och pasta,
allt det som man måste akta sig för som diabetiker) är
hopplöst föråldrade och betraktar kolhydraterna som
vår viktigaste energi- och näringskälla. Men alla vi
som vågat prova på att hålla nere konsumtionen av
kolhydrater, vet av erfarenhet, något som man inte väger
in i de ”vetenskapliga” bedömningarna, att vi mår
bättre och kan dra ner på insulinintaget och många
t o m helt sluta med det. Kolhydraterna är alltså troligen
en av de största orsakerna till många av våra välfärdssjukdomar
samt starkt ”påhejade” av producentintressena. Se
bara hyllorna med frukostflingor. Det är de två stora frågorna
där intressena går isär och vi konsumenter kommer i
kläm för starka ekonomiska intresse. Se bara hur starka krafter
som motverkar en modernare syn på fetterna och hur man värnar
om att tuta i oss att fett blir man fet av, medan på kolhydratområdet
är det bara läsk och godis som man gett efter på och
accepterar det som en källa till övervikt, fetma och diabetes.
Positivt är i alla fall att allt fler inser detta bland oss konsumenter
och vi föredrar att inte lyda kostrekommendationerna, för
vi mår bäst av det.
Många väntade på denna rapport från Statens
beredning för medicinsk utvärdering med stor spänning
och många trodde nog att synen på fett och kolhydrater skulle
modifieras. Många tolkade också rapporten på olika
sätt och så blir det väl när texten är oklar.
Man vågade väl inte ta steget fullt ut, det är en för
tung skuta att vända, men en vändning andas den i alla fall.
Positivt är i alla fall att man lyfter fram fisk som ett viktigt
alternativ att prioritera.
Vi har samlat några av de olika inläggen och klokare blir
man inte, om man inte tar med i beräkningen vilka källor man
har i bakgrunden och vilka intressen man försvarar. För den
som vill sätta sig in lite mer i frågan finns här en
mängd länkar. Intressant är den omröstning som EXPRESSEN
gjorde, som visar vad vanligt folk tycker och tänker. Se längre
ner.
För de som inte orkar läsa, kolla i vart fall de siffror som
”folket” står bakom.
SBUs
rapport kan läsas här >>
Docent
Uffe Ravnskov har gjort en analys >>
Kostdoktorn har kommenterat: SBU:
Välj mat själv >> ”Inget
vetenskapligt stöd” >>
Bo
Zackrisson, redaktör för bl a 2000-talets Vetenskap, har kommenterat
>>
Dagens Nyheter (egentligen TT) skrev: Nya
riktlinjer för diabetsvården >>
Svenska Dagbladet: Oklart
vad som är bra för diabetiker >>
Upsala Nya Tidning: Skakig
grund för kostråd vid diabetes >>
Dr Dahlqvists blogg: Måttlig
lågkolhydratkost >>
Dietisternas
Riksförbund om SBU-rapporten >>
EXPRESSEN: Fortfarande
oklart om bästa diabetesmaten >> OBS!
med intressant omröstning
Dr Dahlqvists blogg: SBU:s
rapport om mat vid diabetes har kommit >>
Vetenskapsradion: Svagt
vetenskapligt stöd för diabeteskost >>
Dagens Medicin: Fett
kan vara lika bra som kolhydrater vid diabetes >>
Bengt Ingerstams blogg: Trillern
om maten för diabetiker >>
Svenska Dagbladet: Kolhydrater
kan ge hjärtinfarkt >>
Louise Ungerth: Snabba
kolhydrater och mättat fett är inte bra för hälsan
>>
Dr Dahlqvists blogg: I
tidningen Diabetes om SBU-utredningen >>
|