![]() |
Sveriges Konsumenter i Samverkan | |
|
2009-05-20 | |||
Livsmedelsverkets svar i Dagens Medicin på kritiken mot kostrekommendationerna |
|||
Den 8 april publicerades en starkt kritik i artikel i Dagens Medicin: ”Livsmedelsverket bör sluta med kostråd till allmänheten” Man granskade bakgrunden till Livsmedelsverkets kostråd och man skrev rent ut att Livsmedelsverket borde sluta med kostråd till allmänheten. Det var 12 experter, flera professorer, som stod bakom och analysen av Livsmedelsverkets lista på 72 vetenskapliga rapporter var en vass sågning. Först i dag 20 maj kom bemötandet av kritiken: "Livsmedelsverkets kostråd står på vetenskaplig grund"
Vår kommentar: Det är olyckligt att Livsmedelsverket endast ger råd till den friska befolkningen. Hur många är helt friska? Vore det inte bättre att ge råd så att de friska inte behöver riskera att bli sjuka? Råden som man ger i dag om ökad fruktkonsumtion och ökad brödkonsumtion samt varningar för mättade naturliga fetter är ju rena receptet för att skapa nya diabetiker. Några friska klarar att äta fel en tid, men många som äter fel och hamnar i det ”metabola syndromet” och vi är en ökande skara på över 400 000 ”patienter” redan. Då gäller det att se upp och definitivt inte lyda Livsmedelsverkets råd. En gång där, med diabetes eller förstadiet till diabetes, är det lågt kolhydratintag och helt bort med snabba kolhydrater (sockerarter, bröd, potatis, ris och pasta) som gäller och då är ett ökat fettintag, bl a med de naturliga mättade fetterna, receptet på att tillfriskna eller hålla sin diabetes under kontroll (utan insulin!). Men då ska man tydligen kolla med Socialstyrelsen för andra kostråd. Men i Ulf Bohmans ”svar” finns inte ett ord om just detta som saken gäller, bara ett gnuggande om ”vetenskapliga grunder”. Lyssna på den snabbt stigande skaran diabetiker, som vågat prova att just gå emot Livsmedelsverket råd och dra ner på kolhydraterna och öka fettintaget, som då går ner i vikt (viktigt också) samt slipper använda medicin och insulinsprutorna och återfår normala blodsockervärden, lägre kroppsvikt, lägre blodtryck och säkert också minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Ingen av dessa tillfrisknade ”patienter” äter Becel (för sitt hjärtas skull) eller andra fettersättningsmedel (lättmargariner), utan är övertygade konsumenter av smör, Bregott, olivolja och rapsolja (inte solros- och majsolja! med höga halter av Omega-6). Läs bemötandet från Ulf Bohman, chef vid nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket >> Döm sedan själv, det är din hälsa och kropp det gäller och konsekvenserna tar du själv. Inget ansvar vilar tydligen på detta statliga verk, som inte kommer att ersätta dig vare sig ekonomiskt för dina lidanden eller dina år av livet du riskerar, genom att följa råd som inte är hållbara i praktiken. Det rör sig på fettfronten just nu, läs nyhetsbrevet som just gick ut. Snart kommer nog vetenskapen i kapp folket! Tillräckligt många har redan tagit ställning och vänder i fettfrågan och även i kostfrågan. Därför opponerar även professorer, läkare och experter mot de rådande kostråden! Bengt Ingerstam Ordförande |
|||
upp |
|||
Startsida | Övrig verksamhet och kampanjer | Kontakta oss |