Tankar från Bengt Ingerstam
När konsumentministerns häromdagen tillsatte en utredning
om mer för konsumenterna att säga till om och mera
stöd för det, ÄR
DET UPP TILL OSS att ta initiativet!
Vi ligger rätt i tiden för att just visa att vi vill
ha mer att säga till om och visa att vi kan ”rösta
med plånboken” som hon uttryckte att hon ville se
mer av.
Men det handlar inte om att öka och ge mera upplysning
och konsumentinformation från stat och myndigheter eller
vissa stora särintresseorganisationer, som ska styra oss
konsumenter.
Det är nu verkligen aktuellt att fråga sig varifrån
får vi OBJEKTIV information? Ska man bara öka mängden
”upplysning” från myndigheter? Är den
objektiv och pålitlig? Ta fallet Livsmedelsverket och
deras propaganda man driver för mindre mättat animaliskt
fett, mera margarin, mera bröd, potatis, ris och pasta!
Fler och fler upptäcker att den bygger på numera
ifrågasatta gamla vetenskapliga påstådda sanningen,
medan allt fler vetenskapsmän motsäger den i dag.
Vem är objektiv? Vem granskar Livsmedelsverket? Det är
många som opponerar sig i dag. Men alla inblandade parter
är faktiskt subjektiva. Det finns ingen färdig objektiv
information. Är dietisterna objektiva? Är forskarna
överens?
Nej OBJEKTIVITET finns inte.
Det närmaste till objektivitet skapar vi själva. Genom
att granska, diskutera och få tillgång till många
parters uppfattningar, är det upp till dig och mig att
bilda oss en uppfattning som vi tror på. Jag kan fatta
detta beslutet som konsument och jag tar ansvaret och betalar!
Tillsammans kan vi hjälpas åt att komma en bit på
väg. När jag fattar mitt beslut och väljer smör
i stället för margarin, då har jag min uppfattning
klar, den är för mig objektiv, odiskutabel.
Varken ICA, COOP, AXFOOD eller Bergendahls kan göra anspråk
på att de säljer objektivt. De säljer det vi
konsumenter vill köpa, men försöker påverka
oss med reklam och prisdriver så subjektivt som möjligt.
Producentintressena är verkligen inte den objektiva parten.
Se bara hur Unilever kan vilseleda och t o m ljuga, bara för
att få sålt sina produkter. Vilket ansvar tar de
för vår, din och min, hälsa? Men det finns undantag,
Bergendahls senaste annonser om GMO-fritt griskött (som
Livsmedelsverket gick i taket för, men var det någon
som trodde att GMO var en ingrediens? Det var ju GMO i fodret!
Det fattade vi väl alla.). Sen kom insatserna mot tillsatserna
och nu är de igång mot att packa kött i gas
som gör köttet segare). Sådan reklam kan vi
se som nyttig konsumentinformation.
I vårt uppstartade projekt KONSUMENTREVOLUTIONEN opponerar
vi däremot mot påstått objektiva råd,
regler, föreskrifter och påståenden. Vi börjar
med att ställa frågan:
Vem informerar och vad är dennes avsikt och mål.
Alla har en avsikt, men när det gäller Livsmedelsverket
verkar det inte solklart att det är för vår
hälsas bästa, i vissa frågor – som fettet,
kolhydraterna, tillsatserna.
Ett antal delkampanjer har vi föreslagit, men nu är
det många som vill att vi lägger till kampanj nr
9 VÅR HÄLSA
Det skulle då omfatta granskning av kostråd, rekommendationer,
forskningsrapporter, böcker, hemsidor, tidningar m m, men
även floran av coacher och rådgivare, många
med mer eller mindre höga arvoden. Inget fel att få
ta betalt, men då är ansvaret ännu tyngre! En
behövlig granskning är alla kostläror, dietprogram,
bantningsklubbar eller konsulter. Det blir inte en pesons jobb
men vi ska bygga ut ett samarbete med interna diskussioner,
pressbevakning och enskilda synpunkter. Det blir en gruva att
gräva i och i vissa frågor omröstningar, så
man ser vart opinionen pekar.
Hälsan (eller ohälsan) är kanske en av våra
största frågor och som drar enorma summor för
vården och sjukdomsbehandling, inte minst mediciner (bör
också ifrågasättas). Dessa kostnader bär
vi alla via skattsedeln och det börjar bli kännbart.
I USA bävar man för den ökande utvecklingen av
övervikten och diabetes. Det kommer att finnas en gräns.
Detta ä väl en oerhört viktig verksamhet att
driva i samarbete, samt hitta vägen ut med informationen,
identifierbar konsumentinformation som ”folk kan ha förtroende
för”. Inom vissa gränser kan vi säkert
komma med klara och odiskutabla ”råd” men
det viktigaste är ända att det finns en debatt i grunden
och att det är konsumentmotiv i bakgrunden.
Eftersom vi alla är konsumenter är detta den egentliga
basen för verksamheten.
Det går inte att ge denna delikata ”uppgift”
till särintresseorganisationer, som fackföreningar,
pensionärsorganisationer, djurskyddsorganisationer, elevorganisationer,
föräldraorganisationer, miljöorganisationer,
vegetariska rörelser, patientorganisationer, nykterhetsorganisationer
och många fler. Alla har delar av intresset och gör
bra insatser, men här skulle snarare ett samarbete vara
bra, men den mest objektiva uppfattningen måste vi skapa
tillsammans som konsumenter. Självklart finns och måste
här finnas utrymme för individuella hänsyn. Visst
kan vi påverkas av alla olika intressenter men de bestämmer
inte den övergripande inriktningen på ”framtidens
kost- och näringsråd”. |