Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-04-09 Publicerad i KR nr 15 samt SKN nr 82
Transfetter bara en del i hela matfettsproblemet
(Detta är en bilaga till ett pressmeddelande)

Visst ska de industriella transfetterna bort, men bara märkning på innehållsförteckningen räcker inte. Ett gränsvärde, som det danska, 2 g/100 g fett, är bara början på lösningen av problemet och det är givetvis bra att transfettmängderna går ner, men det innebär också att man fortsätter tolerera härdning av vegetabiliska fetter. Denna onaturliga behandling av fetter med natronlut, extraktionsbensin, kemisk borttagning av alla smakämnen, vitaminer och antioxidanter, för att sedan härdas i reaktorer med nickelspån som katalysator och tillsatt vätgas under högt tryck, helt forma om fettmolekylerna och på så sätt få ett fast fett som kroppen inte kan identifiera men som passar i industrin, är inte en process med omtanke om oss konsumenter utan ett billigt sätt att ersätta smörfetterna.

Varför EU har böjt sig och är öppna för en diskussion om märkning och ett närmande till den danska lösningen är troligen att industrin är nöjd med detta, då kan de enkelt bara gå helt över till fullhärdade fetter och får ”sitta i orubbat bo” utan att hotas av andra åtgärder, som kunde äventyra den industriella fettframställningen. På så sätt kan man fortsätta att, med billigare fetter med längre hållbarhet, utmana jordbrukets framställning av de animaliska, nyttigare, naturliga och skonsamt hanterade fetterna. Man baserar sig då på de gamla myterna om att mättade animaliska fetter är farliga och att de bidrar till höjning av kolesterolet o s v. En omsvängning är här på gång som väl är.

Flertalet av Sveriges konsumenter, via Sveriges Konsumenter i Samverkan,
nöjer sig inte med denna lösning utan kräver:
– att all användning i livsmedel av härdade fetter (inkluderande de delvis härdade fetterna) upphör
– att beteckningen ”vegetabiliska fetter/oljor” förbjuds och ersätts med en exaktare märkning av den vegetabiliska ursprungsråvaran (som t ex rapsolja, olivolja, palmolja, kokosfett, majsolja, solrosolja, sojaolja, bomullsfröolja, tistelolja, linfröolja m m
– att behandlingsmetoden noga anges (t ex kallpressad, varmpressad, raffinerad, extraherad, omestrad eller härdad/delvis härdad

Det första kravet att förbjuda användningen av härdade fetter ska vi inte hoppas på att vare sig Livsmedelsverket eller EU skulle ställa upp på. Det är bara vi konsumenter som kan förändra på den punkten, genom att vägra köpa produkter där härdade eller delvis härdade fetter ingår. En stor framgång har vi redan haft, de stora företagen har redan fasat ut dessa fetter, tack vare fler och fler konsumenter som påtalat det för företagen samt faktorn att de funnits på den svarta listan på produkter med härdade och delvis härdade fetter.

De stora som fasat ut dessa fetter finns på en grön lista, på samma dokument.
Här ligger ”konsumentkraften” att förändra, styra med sina köp och det kan gå snabbt.

Nästa punkt är däremot en bra fråga att uppmana till ändringar i märkningsföreskrifterna. Skulle det inte räcka så är det bara att låta bli att köpa produkter med texten ”vegetabiliska fetter”, så får vi snart detta på frivillig väg från företagen. Många har lyssnat och preciserar, utom t ex Unilever som i sina margariner blandat in palmolja som ersättning för de härdade fetterna, utan att upplysa om det men snarare lura oss med att det bara ”baseras på vegetabiliskt fett - som raps, samt vatten, mjölk och salt - inget konstigt med det.” (citat från www.margarin.se)

Den sista punkten finns delvis redan i tillämpning. Kallpressad är man angelägen att framhålla och det står alltid på flaskorna, härdat fett måste man upplysa om i innehållsförteckningen, extraherad och raffinerad är oljor som inte är kallpressade. De används också i omestrade fetter, som inte behöver deklareras men det är lätt att se, då de inte längre är flytande. De används oftast i vissa matfettsblandningar/margariner (ej Bregott och Lätt & Lagom som är baserade på smörfett), som också ibland används i andra livsmedel och deklareras då som ”vegetabiliskt fett” eller ”vegetabiliskt margarin”, alltså kan vi undvika dem!

Enklast löser man denna problematik genom att undvika dessa fetter och helt gå över på de naturliga animaliska matfetterna, från fisk och idisslare (ko).

Läs mera från vår hemsida:
Härdat fett är värre än transfetter >>
Pressmeddelande - Transfetter bara en del av hela matfettsproblemet >>

Förbjud härdningsprocessen av fetter >>
Bort med beteckningen ”vegetabiliska fetter” >>
Bregott eller Becel – ja det är en hälsofråga >>
Debatten om matfetterna >>

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss