![]() |
Sveriges Konsumenter i Samverkan | |
|
2008-04-09 | Publicerad i KR nr 15 samt SKN nr 82 | ||||||
Transfetter bara en
del i hela matfettsproblemet (Detta är en bilaga till ett pressmeddelande) |
|||||||
Visst ska de industriella transfetterna bort, men bara märkning på innehållsförteckningen räcker inte. Ett gränsvärde, som det danska, 2 g/100 g fett, är bara början på lösningen av problemet och det är givetvis bra att transfettmängderna går ner, men det innebär också att man fortsätter tolerera härdning av vegetabiliska fetter. Denna onaturliga behandling av fetter med natronlut, extraktionsbensin, kemisk borttagning av alla smakämnen, vitaminer och antioxidanter, för att sedan härdas i reaktorer med nickelspån som katalysator och tillsatt vätgas under högt tryck, helt forma om fettmolekylerna och på så sätt få ett fast fett som kroppen inte kan identifiera men som passar i industrin, är inte en process med omtanke om oss konsumenter utan ett billigt sätt att ersätta smörfetterna. Varför EU har böjt sig och är öppna för en diskussion om märkning och ett närmande till den danska lösningen är troligen att industrin är nöjd med detta, då kan de enkelt bara gå helt över till fullhärdade fetter och får ”sitta i orubbat bo” utan att hotas av andra åtgärder, som kunde äventyra den industriella fettframställningen. På så sätt kan man fortsätta att, med billigare fetter med längre hållbarhet, utmana jordbrukets framställning av de animaliska, nyttigare, naturliga och skonsamt hanterade fetterna. Man baserar sig då på de gamla myterna om att mättade animaliska fetter är farliga och att de bidrar till höjning av kolesterolet o s v. En omsvängning är här på gång som väl är.
Det första kravet att förbjuda användningen av härdade
fetter ska vi inte hoppas på att vare sig Livsmedelsverket eller
EU skulle ställa upp på. Det är bara vi konsumenter
som kan förändra på den punkten, genom att vägra
köpa produkter där härdade eller delvis härdade
fetter ingår. En stor framgång har vi redan haft, de stora
företagen har redan fasat ut dessa fetter, tack vare fler och fler
konsumenter som påtalat det för företagen samt faktorn
att de funnits på den svarta
listan på produkter med härdade och delvis härdade fetter. |
|||||||
upp |
|||||||
Startsida | Övrig verksamhet och kampanjer | Kontakta oss |