Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-06-09  
 

Vi ska annonsera

Näringslivet når oss genom annonser och det påverkar oss. Så varför skulle vi då inte kunna nå näringslivet genom annonser?

Ibland händer det att konsumenter upprörs av frågor vi knappast kan påverka inom Sverige. Nyss hade vi en sådan fråga, kycklingar från USA som doppades i kloridlösning för att få bukt med salmonellan. Det var förhandlingar på EU-USA planet där USA ville tvinga oss att importera och acceptera deras kycklingar. Det löstes ju genom att flertalet ministrar hade känt av opinionen bland konsumenterna och röstade nej till förslaget.

I sådana fall har vi två möjligheter, dels informera de svenska parlamentarikerna i EU Parlamentet och dels samverka med ett stort antal andra konsumentorganisationer inom EU, medlemmar i ASECO. Vi kan naturligtvis också tillskriva EU Kommissionen, men vi behöver gå alla vägarna. Tar vi då ett samlat grepp når vi längre.

Mycket ofta får vi mail ifrån oroliga konsumenter i olika frågor. Det är naturligtvis bra med både reaktioner och engagemang, men risken är att vi alla tappar tempo genom ”detaljengagemang” och så når vi inte ut på bred front. Näringslivet tar inte dessa yttringar med större allvar, de brukar säga att ”det blåser snart över”. Men om vi kunde höras i flera media och mera strukturerat kan det ger en större samlad effekt.

På vår hemsida kan vi inte ha allt och alltid och alla läser den ju inte heller dagligen och alla hittar inte heller allt. Via våra nyhetsbrev når vi endast läsarna som abonnerat och det är en framgång men räcker ju inte om vi vill få snabbare genomslag.

Näringslivet når oss genom annonser och det påverkar oss. Så varför skulle vi då inte kunna nå näringslivet genom annonser?

Det är därför vi väljer att prioritera den nya strategin, att annonsera och samlas under ”Folkupproret Rädda vår Mat” och samlar en skara konsumenter som vill vara med och delfinansiera dessa annonskampanjer. Du utnyttjar då din valsedel – 100-lappen eller mer – för att tillsammans höras och synas ofta och brett.

Planerna är att vi ska annonsera i tidningar med upplagor på 500 000 och uppåt för att nå ut bättre. Dels väcker vi flera konsumenter och dels når vi näringslivet på ett sätt de inte är vana vid. Det är alltså upp till alla konsumenter att utnyttja sin röst, höras och synas via annonser, snabbt och effektivt. Samlad aktion gör detta möjligt.

Mobilisera gärna flera konsumenter att delta i "Folkupproret Rädda vår Mat", här är länk till flygbladet (pdf). Kopiera och sprid och maila vidare.

Förslaget till innehåll i kommande annonser framgår av flygbladet. Det kan hela tiden förändras beroende på situationen och frekvensen i annonseringen. Hör av dig om du har förslag, så väger vi ihop det.

Bakom hela aktionen ligger vårt projekt

Läs våra första krav här >>
Ladda ner vårt flygblad "Rädda vår Mat" (pdf)

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss