Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2010-05-25  
Smör och Bregott ökade 20 % under 2009

Ur handelns rapport HÄLSORAPPORT 2010 rapporterades bl a detta:

Viktigaste trenderna under 2009
Den ökade efterfrågan på mer ”naturlig” mat i kombination med mediadebatten kring olika typer av fetter har visat sig genom att försäljningen under 2009 av smör har ökat med ca 20 %, smörbaserade bordsmargariner har ökat med ca 20 % och för vispgrädde är ökningen ca 12 %. De magra alternativen, till exempel lättmargarin, har minskat med ca 7 % under samma period. Godiskonsumtionen har nästan fördubblats sedan 1980, från 9,8 kg till 17 kg för 2009. Lightläskförsäljningen har minskat med ca 6 % under 2009.
Effekten av att intaget av mättat fett ökar och att även sockerkonsumtionen ökar är omdiskuterat och tvärt emot de svenska näringsrekommendationerna.

Kommentar: Livsmedelsverkets kostråd tycks inte ha haft önskad effekt, snarare tvärtom. Konsumenterna bryr sig mer om sin hälsa än lyder SLV:s råd att använda lättmargariner.
Folk tänker tydligen och läser även information från ”andra sidan”, framförallt fattar sina egna beslut. Det ser hoppfullt ut!

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss