Ur handelns rapport HÄLSORAPPORT
2010 rapporterades bl a detta:
Viktigaste trenderna under 2009
Den ökade efterfrågan på mer ”naturlig”
mat i kombination med mediadebatten kring olika typer av fetter har
visat sig genom att försäljningen under 2009 av smör
har ökat med ca 20 %, smörbaserade bordsmargariner har ökat
med ca 20 % och för vispgrädde är ökningen ca 12
%. De magra alternativen, till exempel lättmargarin, har minskat
med ca 7 % under samma period. Godiskonsumtionen har nästan fördubblats
sedan 1980, från 9,8 kg till 17 kg för 2009. Lightläskförsäljningen
har minskat med ca 6 % under 2009.
Effekten av att intaget av mättat fett ökar och att även
sockerkonsumtionen ökar är omdiskuterat och tvärt emot
de svenska näringsrekommendationerna.
Kommentar: Livsmedelsverkets kostråd
tycks inte ha haft önskad effekt, snarare tvärtom. Konsumenterna
bryr sig mer om sin hälsa än lyder SLV:s råd att använda
lättmargariner.
Folk tänker tydligen och läser även information från
”andra sidan”, framförallt fattar sina egna beslut.
Det ser hoppfullt ut!
|