Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-03-09 Publicerad i KNY nr 13 samt i SKN nr 109
Tänk vad smör är populärt


Nu har vi ett fall till här där man vill lura oss med benämningen smör, ja till och med påstå att det ju är ett ”begrepp”. Visst förstår vi att det skulle klinga urfånigt att kalla det för ”Margarindeg”, vilket det i verkligheten är. Hade man varit smart hade man kunnat kalla det ”mördeg” för det sa man förr.

Vi kommer ihåg pepparkakorna ”bakade med smör”, fast det var det minsta som var inblandat, men det hade inte klingat lika bra med ”bakade med margarin”.

Så säger man ju ”smörgås” och ingen har kommit på att kalla dem ”Margaringås – inte ens Unilever med Becel. Nej smör är verkligen ”bra reklam”.

Nu när ”fettnojan” börjar släppa och konsumtionen ökar för smör och Bregott (smörprodukt) och margarinkonsumtionen sjunker kraftigt, i synnerhet lättmargarinerna, finns det ju inget som hindrar att man använder smör, fast inom industrin sägs det vara svårt. Men då är väl valet ganska klart, med tanke på att ”vegetabilsikt fett” är under bojkott och nu blir ju inte palmoljan heller populärare efter avslöjandena om att margarinfetterna är omestrade, så är det väl bara att kolla innehållsförteckningarna och köper ingen detta surrogat så döper dom nog om det till ”mördeg” för de som fortfarande vill ha margarin i sin mat. Eller så lär sig industrin att använda smör.

Läs artikeln i GP där smördegen avslöjades >>

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss