Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-02-17 Publicerad i KNY nr 11 samt i SKN nr 107
Grovt vilseledande Omega-märkning
– ett fett kaos

Märkningen med symboler eller påståenden om Omega-3 och Omega-6 är ett fullständigt oacceptabelt virrvarr.

Det blir inte enklare av att Livsmedelsverket gick ut i samband med Alla Hjärtans dag och desinformerade om ”dessa goda fleromättade fettsyror” och främst höjde Omega-6 till skyarna. Inslaget är nu borttaget från deras startsida, men du kan läsa artikeln Hjärtläkare rekommenderar omega-6 här.

Hänvisningen till bara en forskare är som vanligt bara den som passar medan andra forskare har motstridande uppfattningar.

Becel är väl det klassiska
exemplet på vilseledande information:

”Becel är gjord av vegetabiliska oljor från frön som är en god källa till omättat fett, som Omega 3&6. För dig som älskar ditt hjärta.”

Huvudingrediens är solrosolja som är extremt rik på Omerga-6 och innehållet i flytande Becel t ex är 29 g av 37 g fleromättat av 74 g fett totalt (37 % av hela fettinnehållet!). Omega 3 är bara 8 g. Obalansen är alldeles för stor.

På Carlshamns
flytande margarin anger man:

”…Det innehåller också den nyttiga fettsyran Omega-3”, utan att ange hur mycket Omega-6 som ingår ( 17 g mot 9 g Omega-3).

Ibland kallar man dessa fettsyror ”essentiella”, som om de är nyttiga i obegränsad mängd. Vad vi har fått fram och som verkar trovärdigt är att mindre mängder är nyttigt och balansen är viktig.

Nu är inte den enda källan till dessa fettsyror de flytande margarinerna och inte heller de bredbara. Vi kan lätt undvika dem och ändå får vi i oss så det räcker och i bättre balans.


Missbruket av bl a påståenden om innehåll av Omega-3 kom igång då man upptäckte nyttigheten av Omega-3 från marina källor, fisk t ex men även vissa alger. Denna fettsyra är vad man kallar långkedjad och den enda som vi kan tillgodogöra oss.

Den kortkedjade från fröer kan vi bara till ungefär 1% omvandla till nyttig Omega-3. Hönor är bättre på denna omvandling. Industrin var snabb att hänga på tåget, utan att precisera exakt vilken olja det rörde sig om.

Eftersom Livsmedelsverket i sin citerade skrivning och inställning inte heller tar riktigt ansvar för vår folkhälsa utan vidhåller ensidig källa, måste vi själva tänka på ”vårt hjärta”.

Att ”somliga” är så angelägna i reklamen om att du ska tänka på ditt hjärta (för deras försäljning så klart) så blir rådet ”tänk verkligen på ditt hjärta”.

Alltså: Gå inte på symboler eller påståenden om Omega-3 eller -6, om det inte står angivet att det kommer från fisk eller hönsägg. Margarinerna är även ur denna synvinkel uträknade, för ditt hjärtas skull!
Mer information finns på följande länkar:
Experter kräver tydlig märkning >>
Omega-3 säljs med falska löften >>
SvD granskar vad som döljer sig bakom reklamen >>
SVD om felaktig Omega-3 reklam >>
Kostdoktorns (kostdoktorn.se) kommentarer >>
Omega-3 bättre än statiner vid hjärtsvikt (kostdoktorn.se) >>

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss