Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-03-09 Publicerad i KNY nr 13 samt i SKN nr 109

Dags att granska böcker
om kost, hälsa och fetter
- några exempel


I dagarna har jag köpt några böcker om mat och diabetes och blir bara mörkrädd. Trodde man skulle kunna lite på det som skrivs, men ack vilka villfarelser!

I vårt projekt ”Konsumenter granskar” öppnar vi nu upp för inlägg från all er medlemmar, läsare, debattörer eller författare för en demokratisk diskussion om ”sanningar” bakom fakta.

Det är inte undra på att vi konsumenter blir totalförvirrade av alla motsägande ”sanningar” i böcker. Det har ju varit så att ”har det stått i tidningarna” har man trott på det, nu har ju det fallit på eget grepp och då förväntar man sig att i böckerna borde det väl då vara mera pålitligt. Men icke, så var det inte.

Att vetenskapliga artiklar har motsägande information är normalt, det är ju vetenskapens villkor, påstå, säga mot, motbevisa och motargumentera. Alltså inget för oss konsumenter utan för de som tolkar och framför ”sanningarna”. Och där sitter vi då som stora frågetecken och vet inte vem vi ska lita på.

En av de kanske största frågorna i dag är om nyttigheten i de animaliska mättade fetterna eller de vegetabiliska omättade fetterna. Det är kanske också en av de grundläggande frågorna med största vikt för vår hälsa, livskvalitet och livslängd. Ekonomin berörs också då onödiga sjukvårdskostnader ska skattefinansieras och dessa kostnader börjar bli tunga att bära.

Därför tycker vi det är värt att försöka komma närmare sanningen än vad som hittills kommit fram.

Du är alltså välkommen att skicka in tips om intressanta böcker, korta recensioner på utkomna böcker, inlägg i detaljfrågor.

Här är några exempel:

Maten som botar av Per Ove Lind, läkare
Sidan 30: ”Vi har på senare år blivit allt förståndigare och mer och mer gått över från hjärthotande mättat fett till omättat, som är nyttigare för hjärta och blodkärl, till exempel vegetabiliska matoljor såsom majs- solrosfrö- soja- och druvkärnolja.”

Diabetes, må bra och ät gott , Lotta Brink, dietist & Per Ove Lind, läkare
Sidan 20: ”Det är först och främst det hårda fettet vi bör skära ner ordentligt på, det som finns i smör, grädde, fet mjölk, ost, fil och feta charkprodukter. Detta fett innehåller mättade fettsyror och transfetter som ökar risken för åderförkalkning, hjärtinfarkt och slaganfall för alla, men allra värst för diabetiker.”

Nyttiga fetter, recept, fakta och kostråd , Kristina Eriksson (dietist, läkare eller vad?) utgiven 2009 men redan på rean. En enda sida kostråd, 4 sidor om fett och drygt 100 sidor med recept och bilder (inget för diabetiker dock).

Förordet: ”Forskningen pekar på att vi behöver alla sorters fettsyror men att vi behöver äta mera av de fleromättade fettsyrorna och mindre av de mättade”.

Sidan17 kostråden: ”Använd lättmargarin på mackan (gärna nyckelhålsmärkt, d v s innehåller mindre än 41 % fett och max 1/3 mättat fett”. Samt ”Ägg innehåller en ganska hög halt av DHA och EFA. Ett ägg per dag ska inte vara några problem enligt Livsmedelsverket, trots höga kolesterolvärden.”

Smörstekt , Gun-Marie Nachtnebel
Sidan 141: ”3. Minst sju långtidsstudier av friska människor har visat att de som ätit minst mättat fett löper den största risken för att få stroke. ” Uffe Ravnskov.

Dr Dahlqvists och Airams LCHF-Kokbok
Sidan 10: ”Vi bör äta den övervägande energikällan från naturligt fett. Som sagt, rätt fett höjer inte blodsockret och är inte inflammationsframkallande i kroppen.”

Blir man tjock av bröd? Anna Ottosson, dietist
Sidan 56: ”Mättat och omättat fett är olika fettsyror som skiljer sig åt kemiskt och som påverkar kroppen på olika sätt. De flesta livsmedel innehåller båda sorterna, men det är alltid en som dominerar. Omättat fett är alltså det nyttiga fettet. Det känns lätt igen på att det håller sig flytande även i kylskåpet. Mättat fett är det farliga fettet. Det finns i smör, ost och mjölk (som visserligen är i flytande form, men innehåller mättat fett ändå). Även kokosfett innehåller mättat fett.

Tänk alltså på konsistensen: ju fastare desto onyttigare”. (kommentar: betyder alltså även att margarin är onyttigt?)

Isodieten av Fredrik Paulún
Sidan 21: ”Långa mättade fetter: Eftersom långa mättade fetter är de bästa fetterna för lagring i fettcellerna är de denna typ av fett som snabbast gör oss feta. Finns i: Feta köttprodukter som bacon, korv, sidfläsk, ister, m m. Finns även i mejeriprodukter och palmolja.”

Detta är bara några smakprov, för att visa hur svårt det är att vara konsument och försöka bilda sig en uppfattning om ”vem ska jag lita på”? Men nu är diskussionen öppnad så vi får hoppas på att dialogen fortsätter och att vi tillsammans ska kunna bestämma vem och vilka vi ska lita på.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss