Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-02-16  
Becel och Unilver har nu förlorat trovärdigheten

Vi är många som starkt ifrågasatt och förvånats över hur Hjärt- Lungfonden kunnat ställa sig bakom Becel och dess margariner. Men nu har det hänt som ingen vågat hoppas på, att man inte förnyat avtalet med Unilever, trots att det säkert inbringade massor av miljoner. Förklaringen från ”fonden” ger ett verkligen tydligt och intressant besked. Påstådda fakta från Becel, i debatt och annonser, håller inte längre och nu återstår att se hur Livsmedelsverket ska ställa sig när det vetenskapliga underlaget börjar vackla. Vi citerar Henrik Ennarts blogg i SvD:

"Vi har följt debatten noga och inte minst en hearing vi arrangerade i höstas övertygade oss om att det här med mättade kontra omättade fetter behöver utredas ytterligare. Det kom fram en del svagheter kring viktiga studier som vi inte uppmärksammat tidigare", säger generalsekreteraren Staffan Josephson.

Citat ur Dagens Medicin:
"Roger Höglund, informationschef på Hjärt-lungfonden, hänvisar till en vetenskaplig hearing i höstas där båda sidorna i den här debatten kring mättat och omättat fett fick framföra sin forskning.
– Då kom det fram väldigt tydligt att det finns oklarheter kring hur gynnsamt omättat fett är för hjärt-kärlhälsan, samtidigt som det vetenskapliga underlaget för det mättade fettets farlighet är ganska svagt, säger Roger Höglund.
– Därför har vi valt att inte fortsätta samarbetet med Becel. Vi vill utgå från vetenskap och vill vara helt neutrala i denna debatt."

Intressanta kommentarer på artikeln i Dagens Medicin:

Postad av: Erik, 17:18, 14 februari 2009
Det är skrämmande hur företaget fått härja under många år. Den evidens som finns är solklar och Becel borde skämmas!

Postad av: Syster rut, 21:20, 13 februari 2009

Äntligen ! Bra att Hjärt-lungfonden tar tag i detta bondfångeri som lurat hjärtsjuka att välja Becel istället för äkta vara.

Postad av: läkare, med dr, 15:44, 13 februari 2009
Änligen ett genombrott! Nu fattas bara livsmedelsverket, som just nu dessutom kan hållas ansvariga för införandet av (endast) lättmjölk och lättmargarin(!) i skolor, trots mycket motsägelsefulla data om nyttan, särskilt till växande barn.

Läs mer:
Hela bloggartikeln från Svenska Dagbladet här: Becel tappar hjärtfondens logga
Artikeln i Dagens Medicin: Becel får inte längre använda Hjärt-lungfondens märke

Läs också
”Konsumenter granskar: Just nu aktuellt margariner” >>
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss