Att den ökande förekomsten
av allergier har samband med miljön och kosten råder ingen
tveksamhet om, frågan är bara vad som är de påverkande
faktorerna. I denna
nya rapport pekar man på ett samband att konsumtionen av fisk
och smör visade sig ge mindre allergier.
Citat:
Studien tyder också på ett samband
mellan fisk, smör och mindre astma. – De som äter mer
fisk och smör tenderar att ha lägre förekomst av astma,
och det är ett samband man även sett i andra studier. Vi kommer
att analysera den här delen av undersökningen närmare
i senare rapporter, säger Jonas Brisman.
I fisk finns Omega-3, den långkedjade, den nyttiga fettsyran och
i smör saknas den stora belastningen av Omega-6 som margarinerna
är proppfulla med. Se bara på ett paket margarin där
kvoten mellan Omega-3 (korta versionen) och Omega-6 är kraftigt
obalanserad och många känner redan till att förekomsten
av Omega-6 i främst margariner är en stor källa till
inflammationer, som försämrar immunförsvaret. Smör
är en naturprodukt utan en massa kemiska tillsatser och ersätter
man margarinet med smör är det klart ett steg i rätt
riktning.
Vi förstår inte hur de ansvariga för skolmaten kan,
mot bättre vetande, fortsätta och tvinga på våra
barn margarin, speciellt LÄTTA, och utsätta dem för denna
exponering av inflammatoriskt matfett, laddat med Omega-6. Läs
mer i Bengts blogg >>
Ska vi vänta i 10 år till innan man anser det bevisat att
vi skadar våra barn? Nej detta är tillräckligt nu, vi
och våra barn vill inte längre vara försökskaniner
för att margarinindustrin ska försvara sina misstag. Kräv
ett omedelbart utbyte av alla margariner mot smör och Bregott i
skolorna, i vart fall ge dem valfrihet så får vi se hur
många som vågar fortsätta äta margarin! Se mer
på "Nätverket
mot lättprodukterna i skolorna" >>
Skriv också på namninsamlingen
där, som vi snart skall redovisa till skolminister Jan Björklund.
Det blir inte första gången en revolt startar i skolor, man
kan inte i längden tvinga dåliga matvanor och sämre
hälsa på våra skolbarn. Får vi bort godiset och
margarinet har vi nått långt för bättre folkhälsa
och friskare ungdomar.
|