Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-09-18 Publicerad i Konsument-Nyckeln nr 26
Allergi ökar bland unga i Västra Götaland

Att den ökande förekomsten av allergier har samband med miljön och kosten råder ingen tveksamhet om, frågan är bara vad som är de påverkande faktorerna. I denna nya rapport pekar man på ett samband att konsumtionen av fisk och smör visade sig ge mindre allergier.

Citat:
Studien tyder också på ett samband mellan fisk, smör och mindre astma. – De som äter mer fisk och smör tenderar att ha lägre förekomst av astma, och det är ett samband man även sett i andra studier. Vi kommer att analysera den här delen av undersökningen närmare i senare rapporter, säger Jonas Brisman.

I fisk finns Omega-3, den långkedjade, den nyttiga fettsyran och i smör saknas den stora belastningen av Omega-6 som margarinerna är proppfulla med. Se bara på ett paket margarin där kvoten mellan Omega-3 (korta versionen) och Omega-6 är kraftigt obalanserad och många känner redan till att förekomsten av Omega-6 i främst margariner är en stor källa till inflammationer, som försämrar immunförsvaret. Smör är en naturprodukt utan en massa kemiska tillsatser och ersätter man margarinet med smör är det klart ett steg i rätt riktning.

Vi förstår inte hur de ansvariga för skolmaten kan, mot bättre vetande, fortsätta och tvinga på våra barn margarin, speciellt LÄTTA, och utsätta dem för denna exponering av inflammatoriskt matfett, laddat med Omega-6. Läs mer i Bengts blogg >>

Ska vi vänta i 10 år till innan man anser det bevisat att vi skadar våra barn? Nej detta är tillräckligt nu, vi och våra barn vill inte längre vara försökskaniner för att margarinindustrin ska försvara sina misstag. Kräv ett omedelbart utbyte av alla margariner mot smör och Bregott i skolorna, i vart fall ge dem valfrihet så får vi se hur många som vågar fortsätta äta margarin! Se mer på "Nätverket mot lättprodukterna i skolorna" >>

Skriv också på namninsamlingen där, som vi snart skall redovisa till skolminister Jan Björklund.
Det blir inte första gången en revolt startar i skolor, man kan inte i längden tvinga dåliga matvanor och sämre hälsa på våra skolbarn. Får vi bort godiset och margarinet har vi nått långt för bättre folkhälsa och friskare ungdomar.

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss