Till startsidan

  Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -


PRESSINFORMATION             2002-11-19


Nya rön visar att övervikt och diabetes kan ha samband med råd om mindre fett i kosten - Konsumenter kräver uppdatering av kostråden

- Allt för länge har vi utsatts för propaganda att minska på fettet och öka på kolhydraterna. Lanceringen av lätt-produkter, speciellt margarin, måste ifrågasättas. Dessutom rubbar de snabba kolhydraterna insulinbalansen och kan alltså utlösa diabetes. Därför kräver vi en översyn av de officiella kostråden i Sverige och vänder oss till den nye folkhälsoministern, Morgan Johansson , säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan

Vi har som konsumenter rätt till information, både korrekt och vetenskapligt underbyggda enligt FN dokumentet om konsumenträttigheter, och måste nu få rätt information för att kunna handla och äta på ett sätt att vi kan värna om vår egen hälsa. Det är inte längre någon hemlighet att de stora folkhälsoproblemen med vår moderna västvärldslivsstil är övervikt och diabetes. Kosten har en betydande inverkan på hur vi mår, motionen också. Men varför ska vi äta fel för att öka behovet av att motionera bort den onödiga övervikten?

Det syns helt klart att övervikten ökar mest i länder där man konsumerar mycket lättprodukter. Debatten inte minst i USA och även nya forskningsrön pekar nu på att konsumtionen av bra fett ska ökas men snabba kolhydrater ska minskas. Man har även omvärderat vad som är bra fett och smöret kommer nu till heders igen medan man varnar för margarin och dess kemiskt förändrade fettsyror och andra tillsatser.

Sveriges Konsumenter i Samverkan har därför låtit expertis utvärdera nya forskningsrön och hur debatten går internationellt och överlämnar nu denna analys till folkhälsominister Morgan Johansson med en begäran om att kostråden i Sverige objektivt ska genomlysas och snabbt ändras, i syfte att hindra de stora folkhälsoepidemierna som övervikt och diabetes utgör.

Läs rapporten här >>
Läs brevet till folkhälsoministern här >>


För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Fax: 0495-498 35
E-post: skis-h(at)konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se