Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-04-26 Publicerad i SKN nr 56 >>


Lightdryckerna ökar kraftigt

Allt mer vatten på flaska och syntetiskt sötat vatten ser bryggeribranschen som en framgång. Men vad är det vi har gått på? Bortsett ifrån att det delvis hänger ihop med ändrad livsstil, är det också ett skickligt utnyttjande av sockerdebatten. Vad som än händer är näringslivet alltid på alerten och utnyttjar det till sin fördel och för att öka konsumtionen. All marknadsföring inför stora sportevenemang, både för plattTV, chips och drycker har väl inte undgått någon.

Men nu när allvaret knackar på dörren, klimatet är hotat, är det på sin plats att vi vidgar begreppet och inte bara ser detaljerna utan sammanhangen.

Några frågor att ställa är: varför måste allt som ska sköljas ner antingen vara sött eller alkoholstarkt? En tillbringare från kylen med kallt vatten och lite gurka eller citron eller varför inte några jordgubbar när det är säsong vore väl en bra klimatåtgärd? I fetmadebattens spår är detta också ett bra råd, undvik socker men framförallt sötningsmedel – som bara uppehåller sötsuget!

Mer om utvecklingen för drycker finns att läsa på Foodnet.se eller notis här >>

upp