Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
  Kampanj: KONSUMENT-NYCKELN
2008-10-21  
KONSUMENT-NYCKELN
- tankarna bakom -
Mer om Konsument-Nyckeln, sprid information >>

Ja visst sitter vi konsumenter med nyckeln till förändringar och till marknaden. Köper vi så blir det producerat, köper vi inte så rear man tills vi köper. Men valet är alltid vårt, även om olika aktörer försöker styra oss med reklam, sponsring och aktiviteter som ”kom och smaka” eller locka oss med diverse prisaktiviteter.

Det är det som är intressant med konsumentrollen, det är i den de verkliga besluten tas.
Betydelsen av att då vara en medveten och informerad konsument är avgörande, vi påverkar ju utvecklingen.

Ta bara fallet med lightprodukterna, som är på väg ut från marknaden därför att konsumenterna fått upp ögonen för att dom inte var bra. Vad har vi för glädje av att man blandar in en massa vatten i margarin, varnar för mättat fett och sedan tar bra betalt för det som ändå innehåller stor mängd just mättat fett, samt vatten. Eller kokosmjölken som kostar lika mycket oberoende av om det är 70 % eller 47 % kokosmjölk och resten vatten.

Vi sitter med nyckeln till om våra närproducenter ska finnas kvar, om den ekologiska odlingen ska öka och vi sitter helt klart med nyckel till vår hälsa, beroende på vad vi köper och äter.

Hur väljer du fisk i din butik?

Problemet för oss som konsumenter är att veta vem vi ska lita på. Ett antal märkningssystem finns och inte alltid är man överens. Ibland har EU konstiga uppfattningar, ibland kan Fiskeriverket vara oenig med någon av märkningssystemen. Klar är att vi ska äta mera fisk, men välja så vi inte hotar svaga bestånd. Men hur välja när märkningen dessutom är dålig i butikerna? Hur har man lyckats få upp priserna på strömming till 54:50 per kilo, när fiskarna bara får mellan 3 och 6 kr/kilot? Dags för opinionsbildning! Billigare strömming skulle gynna hälsan med sina fina fetter, bl a omega-3!

Hur väljer du hälso- och bantningsråd?

Skillnaden mellan KONSUMENT-NYCKELN och konsumentguider är att nyckeln är konsumenternas eget verktyg, helt oberoende av andra intressen, reklam eller annan styrning

Konsumentguider får stå för en parts uppmaning till konsumenterna att lyda deras råd, för deras syften. Ibland kan det bli lite väl många sådana och förvirrande. Ibland har vi stor nytta av dem. Värst är det med alla kostråden, där alla har sanningen och många ska tjäna pengar på att ”coacha” oss konsumenter. Klubbarna som kostar runt 1000:- per år! Det är verkligen dags att granska denna mängd av kostråd, innehåll, kostnader och jämföra – för alla är inte överens.

Att äta för bättre hälsa är rena besparingen. Bra råvaror i stället för piller är bättre än att belasta vården och nödsakas ta mediciner. Det är också ekonomi.

Hur välja med omtanke om miljö, klimat och sociala hänsyn?

Ja det är bara nödvändigt, det har vi alla insett. Mera märkning är inte lösningen, vi är redan förvirrade. Detta är ett stort område att bearbeta och vi måste lägga oss i det som konsumenter, så vi inte blir robotar under en märkningsdjungel. Risken är stor att de styrande försöker lägga över hela bördan på oss konsumenter, men de måste göra stora insatser för att ändra på systemfelen. Visst ska vi medverka, men vi kanske kan göra det lite enklare!

Har du grepp om dina pengar?

I KONSUMENT-NYCKELN kommer ett erbjudande om ett system för att enkelt greppa ekonomin, få en bra översikt. I dagens finanskris har vi förstått att när andra ska förvalta våra pengar blir det kaos, i strävan att tjäna mer på att förmera våra pengar för deras egen nytta, inte för vår nytta, bara lite för syns skull. Vi kommer också att granska alternativen för framtida bra placeringar, utan att var och en ska behöva sila allas reklam för sina egna ”produkter”.

Kan vi hitta ett alternativ till reklamen?

Ja helt klart. Dessutom är det en nödvändighet i dagens informationssamhälle. Gemensamt för alla aktörerna är att de pratar väl om sina egna varor, tjänster och även information. Alla har ett eget intresse att övertyga oss konsumenter, men vi har svårt att värja oss och genomskåda de allt mer raffinerade metoderna. Vi börjar med att jämföra och visa på alternativen, så går det lättare att själv besluta. En god början var granskningen av margarinreklamen, innehåll och priser. Resultatet blev bättre alternativ till lägre priser och förhoppningsvis bättre hälsa.

Det är mycket vi kan göra på ett objektivt sätt, vi behöver tillsammans inte vara subjektiva som den säljande delen av marknaden måste vara. Detta är en intressant utveckling av konsumentrollen och konsumentkraften. Vi har nyckeln!

KONSUmindre är en grundregel

Länge har vi haft som grundregel att vända på tankesättet, att se MINDRE som positivt och inte falla in i den accelererande trenden att konsuMERA. Konsumismen som system har inriktningen mot tillväxt och att köpa just mera, stimulerat av de ”säljande intressena”. Det är vad man normalt förknippar med ”marknaden” och vi har väl knappast missat den enorma fokuseringen på ”SHOPPING” som livsstil. Vi ser i stället en ny trend i ”konsumindrism”. Att fråga sig ”behöver jag detta, verkligen, nu eller överhuvudtaget? Måste jag jobba mera för att kunna finansiera mera och mera? Måste jag överlåta åt industrin att laga min mat och utveckla fantasin med alla tillsatser? Måste jag köpa en mängd förädlade produkter, som ibland kosta upp till 10 gånger så mycket som ingredienserna? Måste jag byta till senaste modet, som inte längre växlar med årstiderna utan byts i butikerna minst varje månad?

Varför ska jag betala upp till 20-30 % mer i vissa butiker för samma vara? Måste jag köpa mindre förpackningar med upp till 50% högre pris? Detta har vi sett i våra prisjämförelser att det är lätt att undvika om man bara visste. Vi har sett i våra analyser att salt har ”utvecklats” till nya produkter och priserna rakat upp från 3-4 kronor kilot till över 500 kronor kilot. Flingsaltet blev poppis och många kokar mat med detta salt för 100:- kilot. Just nu annonserar Wasabröd med smakrabatt på nya brödet med quinoafrön, pris runt 85:- kilot mot gamla Husman från 17:- kilot. Ja exemplen kan göras i all oändlighet, sådant ingår i underlaget till KONSUMENT-NYCKELN. Genom att veta kan vi tjäna 1000-lappar bara på enkla knep.

Byta begagnat (inte olagligt!) eller handla i grupp av lokala producenter har med den moderna utvecklingen och bristen på social kontakt fallit i glömska. Men börjar det bli jobbigt att få allt att gå ihop är det nog dags att tänka om. Här finns massor att tjäna. Byta tjänster är lite värre, det kriminaliserades tidigare, men kanske lättar det med tiden nu. Ja det finns möjligheter och det ska fokuseras i KONSUMENT-NYCKELN.

KONSUMENT-NYCKELN är instrumentet för aktivare medverkan från medvetna konsumenter. Vi är många och har mycket duktigt folk bland oss, som kan börja samarbeta, för allas vårt bästa, som ett alternativ till alla som vill påverka oss för ”avsändarens bästa”.

Detta är de första tankarna, som nu ska utvecklas vidare, i en lång och förhoppningsvis intressant och givande process. Börja med att komma med och kom med synpunkter.

Initiativet har tagits av Sveriges Konsumenter i Samverkan 2008-10-20

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss