Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-11-07 Puplicerad i KNY nr 1 samt i SKN nr 97
KONSUmindre för klimat och hälsa

Varje kilo/liter producerad mat ger upphov till koldioxidutsläpp i hela kedjan, ända fram till konsument. Varje kilo slängd mat är dessutom onödiga koldioxidutsläpp och bortkastade pengar – varje bortkastad krona är också en källa till koldioxidutsläpp, den ska tjänas in igen. Det betyder dubbla utsläpp för det vi slänger. Till ingen nytta alls, helt i onödan! Detta bör prioriteras i högsta grad och snabbt. Börja med att byta ut benämningen ”bäst-före-dag” till ”hållbar minst till…”. Bäst före får inte betyda sämre efter. Men bäst-före-dag kan också betyda billigast före, ofta säljer man ut med 30% och upp till 50% just varor, främst kött och ibland lagrade goda mogna ostar just den dagen. Här går det att halvera matkostnaderna. Se själv på bilden exempel på ett par veckors ”skörd”.

Alltså gå först runt och kolla i hyllorna, handla sedan det du behöver komplettera med.

Ännu mer kan vi spara utsläppen av koldioxid. Många skulle må bra av att minska sin kroppsvikt och alltför många har vi blivit. Här kommer hälsan in i klimatdiskussionen. Börja äta mindre. Varje kilo mat uppäten i onödan är bortkastade utsläpp till ingen nytta, som dessutom kan bli ytterligare koldioxid om vi skulle komma på iden att motionera/springa bort överkonsumtionen/övervikten. Då andas vi ju ut koldioxid också.

Serie med kostråd
Vi startar nu en serie med kostråd inriktade på just viktreducering och väljer att sätta fokus på socker och sockerarter samt snabba kolhydrater. Det är det första vi ska dra ner på och för att inte snabbt känna hunger blir det mera ägg, ost och animaliska fetter som blir belöningen, men som inte ska överkonsumeras som kompensation. Men med hjälp av dessa går det lättare att dra ner på kilokalorierna, alltså mängden mat och därmed kilona. Vi ska göra skäl för namnet KONSUMENT-NYCKELN – ”klubben där vi bantar det mesta”.

Börja nu med att köpa in boken Sockerdetektiven av Maj Östberg Rundquist, t ex från Adlibris eller Bokus så kommer Maj i nästa nyhetsbrev av KONSUMENT-NYCKELN med mer vägledning, tips och råd.

Avslutningsvis ber vi få vidarebefordra ett par trevliga bilder som kom från USA och vår samarbetspartner i projektet ”Dumpa läsken”.

Ja tänk så mycket dumheter vi har hållit på med och bara skapat mera problem. Nu ser vi också framtida besparingar i hälso- och sjukvården som en belöning för att börja - just det KONSUmindre i stället för konsuMERA.

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss