![]() |
Sveriges Konsumenter i Samverkan | |
|
2008-11-07 | Puplicerad i KNY nr 1 samt i SKN nr 97 | |
KONSUmindre för klimat och hälsa | ||
Varje kilo/liter producerad mat ger upphov till koldioxidutsläpp i hela kedjan, ända fram till konsument. Varje kilo slängd mat är dessutom onödiga koldioxidutsläpp och bortkastade pengar – varje bortkastad krona är också en källa till koldioxidutsläpp, den ska tjänas in igen. Det betyder dubbla utsläpp för det vi slänger. Till ingen nytta alls, helt i onödan! Detta bör prioriteras i högsta grad och snabbt. Börja med att byta ut benämningen ”bäst-före-dag” till ”hållbar minst till…”. Bäst före får inte betyda sämre efter. Men bäst-före-dag kan också betyda billigast före, ofta säljer man ut med 30% och upp till 50% just varor, främst kött och ibland lagrade goda mogna ostar just den dagen. Här går det att halvera matkostnaderna. Se själv på bilden exempel på ett par veckors ”skörd”. Alltså gå först runt och kolla i hyllorna, handla sedan det du behöver komplettera med. Ännu mer kan vi spara utsläppen av koldioxid. Många skulle må bra av att minska sin kroppsvikt och alltför många har vi blivit. Här kommer hälsan in i klimatdiskussionen. Börja äta mindre. Varje kilo mat uppäten i onödan är bortkastade utsläpp till ingen nytta, som dessutom kan bli ytterligare koldioxid om vi skulle komma på iden att motionera/springa bort överkonsumtionen/övervikten. Då andas vi ju ut koldioxid också. Serie med kostråd Börja nu med att köpa in boken Sockerdetektiven
av Maj Östberg Rundquist, t ex från Adlibris
eller Bokus
så kommer Maj i nästa nyhetsbrev av KONSUMENT-NYCKELN med
mer vägledning, tips och råd. |
||
upp |
||
Startsida | Övrig verksamhet och kampanjer | Kontakta oss |