Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
  Kampanj: KONSUMENT-NYCKELN
2008-10-29 Publicerad i KR nr 30 samt i SKN nr 96
KONSUMENT-NYCKELN
Börja lokalt i microformat
Sprid information om Konsument-Nyckeln>>

Du som får detta via e-post, kopiera och dela ut, ta kontakt med någon granne, god vän, arbetskamrat, någon förälder i samma klass som ditt barn, någon nyinflyttad granne, eller sätt upp en skylt i trappuppgången m m.

I detta första introduktionsbrev ger vi ett antal blandade tips, bara välja det som passar.


Kommande brev går bara ut till de som är medlemmar eller abonnenter på KONSUMENT-NYCKELN.


Konkreta tips:

Hitta en lokal närproducent av t ex ägg. Beställ tillsammans och en hämtar åt flera, kanske kan man dela platta.
Hitta flera lokala producenter och handla direkt, större volym ger ofta bättre pris, turas om att köra och spara kilometrar och bensin och koldioxidutsläpp samtidigt.
Bilda en ”vän-grupp” på jobbet och turas om att laga lunch, spar tid och stimulerar fantasin. Diskutera samköp samtidigt.
Är du ensam i hushållet? Börja dela med någon annan ensam ”vän” . Ett exempel: Husman knäckebröd stort paket 520 g (innehåller 2 mindre paket) kostar per kilo17:17 på Willys (COOP 23:08) medan det mindre paketet 260 g kostar 38:50 på COOP. Välj rätt paket och dela och handla på Willys och tjäna mer än hälften! Dela på ett paket havregryn på 1,5 kg i stället för att köpa det i 750 g förpackning och tjäna nästan hälften. Mera tips i våra prisjämförelser vi gjort och gör. (tillhandahålles för medlemmar och ”nyckeldeltagare”).
Köp en säck lök och dela på, mycket billigare än i småpack.
Samåk med någon ”vän” eller flera, som inte har bil, när du ska åka och handla. Passa då på och köpa storpack och dela bland er. Mycket att tjäna på att ”dela paket”.
Prata med föräldrarna i klassen om att ses och byta grejor, eller sälja begagnat.
Vill du läsa någon mer tidning, fråga ”vännerna” om ni kan läsa varandras, cirkulera eller byta. Kanske din ”vän” har en rikstidning och du en lokal, byt när du läst.
Dags snart att fröså tomatplantor? Gör upp med en ”vän” om att dra upp olika sorter så kan ni byta plantor när det är dags och få flera sorter.
Titta på TV hos en ”vän” om du ska banda ett program, men ändå vill se ett annat. Låna sedan ut bandet till ”vännen”. Turas om.
Återutnyttja tomburkar till att dela på storförpackningar inom din ”micro-grupp”.
Vill du ha någon att samarbeta med och puffa varandra för att gå ner i vikt? Prova t ex LCHF metoden och stötta varandra, eller prova flera metoder och jämför.
Har du för mycket frukt på hösten, erbjud dina ”vänner” i din lokala ”nyckel-grupp”, kanske vill ni byta sort också.
När ni är några ”vänner” på orten, ordna en provsmakarkväll på någon villig restaurang eller hotell och bjud in traktens odlare eller producenter för visning och provsmakning och kanske inköp direkt eller samla ihop beställningar.
Ordna samtidigt med provsmakningen något föredrag och bjud in intresserade, som ni då kan få med i den lokala ”nyckelgruppen”.
Hittar du någon som inte har dator eller e-post, erbjud att ni samarbetar: du kan snabb tvidarebefordra en kopia av information, din ”vän” kanske då kan stå för avgiften.

Visst vet vi att ni kan ”parta” även på klubbavgiften, men tänk på att ju mer resurser vi får ju mer hjälp kan vi ge. Detta är ju ett konsumentfinansierat projekt!

Här är några smakprov på idéer och tips. När alla börjar dela med sig blir det säkert många fler och vi pytsar ut dem undan för undan till alla ni som deltar.

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss