Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Matpriserna
2008-11-07 Publicerad i KNY nr 1 samt i SKN nr 97
Vad kostar egentligen maten?

Kr/100 kcal är det nya måttet

Priser kan anges per kilo, hekto, meter, liter, dl, styck och i större sammanhang per ton. Vi inför nu ett nytt sätt att ange pris, relaterat till 100 kcal. Kcal är ett energimått och den viktigaste funktionen för livsmedel är att förmedla upplagrad solenergi i form av kolhydrater, protein eller fett (olja). Fett innehåller 9 kcal per gram medan kolhydrater ger 4 kcal per gram, liksom protein. Dessutom ger livsmedel vitaminer, spårämnen, fibrer, vatten , men energin är den primära uppgiften och därför räknar vi om i våra jämförelser till priset per 100 kcal.

Varför då 100 kcal? Helt enkelt därför att det svarar mot energibehovet per timma, vid en normalkonsumtion av 2400 kcal per dygn. Det påminner om vad man anger för bilen hur mycket den drar per mil, alltså en driftskostnad relaterad till en vanlig använd enhet.

Det här är ett sätt att bättre ange pris i relation till en mätbar kvalitet. Kilo och liter kan manipuleras med tillsats av t ex vatten, som fallet är för lättmargariner.

Räknar man på den svenska genomsnittskonsumtionen ligger detta pris på c:a 1:-/100 kcal.
Det billigaste vi har hittat är hemkokt ärtsoppa, utan kött, och är 0:25 kr/100 kcal. Snabbmaten kan ligga uppåt 15 – 20 kr/100 kcal. Man kan säga att ju mer bearbetad mat ju högre pris, men man får inte mer värde för det högre priset.

Anledningen till att man förädlar produkterna är ju att locka med bekvämlighet, för att få ut mera pengar av råvarorna.

Med hjälp av kcal-priset får man bättre uppfattningen om ”vad det verkligen kostar att leva”.

Här några exempel:
kokt ärtsoppa i burk (med lite fläsk visserligen i) kostar 2:35 kr/100 kcal (för burk som kostar 12:90/st). Felix Chop Soy (Kinamat att värma, i påse, fryst) kostade när jag räknade på det 12 kr /100 kcal.

Ägg och mjölk tillhör våra billigaste fullvärdiga livsmedel. Ägg kostar ju (för 40 Kr/kg) 2:66 kr/100 kcal. Mjölk kostar (för 8 kr/liter) 2:13 kr/100 kcal (=Kr per timmes energibehov). Jämför det med annan snabbmat, som dock inte är lika bra ur näringssynpunkt, hönssoppa i pulver t.ex. kostar 11 Kr/100 kcal.

Varje normalstort ägg ger energi på 80 kcal. Räknar man med ett snittpris på 2:80 (KRAV) per ägg så betyder det att priset för en timmas energibehov (genomsnittligt för en person som behöver 2.400 kcal/dygn) blir 3.50. Jämför med många snabbrätter som kostar uppemot 20-30 kronor per 100 kcal så är ägg ett oöverträffat livsmedel till ovärderligt lågt pris! Ägg innehåller dessutom en fullvärdig näring, utom C-vitamin.

Fler exempel lägger vi ut på de dolda sidorna för medlemmar och prenumeranter på Konsument-Nyckeln.
(ligger i ämne/kcal)
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss