Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Klimatet
2007-02-12 Publicerad i SKN nr 51


KLIMATET. – ja men…

Vi ska nu ha ett stående avsnitt som vi kallar KLIMATET. Få ämnen har på så kort tid blivit en fråga för alla tidningar, alla politiker, alla medborgare och engagerar alla globalt. Till och med president Bush börjar erkänna att vi alla är hotade. Tidigare gjorde ju inte USA det, för att det hotade bilismen och bilindustrin. Nu är hotet realistiskt och över 2000 forskare har kommit överens om att klimatet är i fara och under drastisk förändring.

Lite förvånad är jag att det tog skruv så där över en natt. Miljödebatten har vi haft länge och den har väl ibland haft en inriktning som gav den ett något egendomligt intryck. Det var inget fel med att försöka rädda den vitryggade hackspetten eller en viss grodart, men fokus blev otydligt. Utrotningen av biologiska arter är inte det verkliga problemet utan orsaken är problemet, orsaken varför vi har utrotningshotade arter. Det är alltifrån olaglig tjuvjakt på gorillor, elefanter eller leoparder till sniket överfiske, ja rovfiske som tidigare finansierades av EU.

Det är också orsakat av den globala uppvärmningen som länge diskuterats och många forskare och miljöorganisationer har varnat för. Men det låg så långt borta så det berörde inte den enskilde medborgaren, eller så skyllde man på våra styrande makthavare, knappast ens på industrin. Men med en gång berörde debatten oss alla, när ordet KLIMATET dök upp en dag.

Tro nu inte att det bara handlar om bilismen och transporterna, vi ska peka på några andra faktorer löpande i våra nyhetsbrev och vi börjar med ”KLIMATET och pannkakan”. Läs vidare här >>
upp