Bortkastad mat
kan vara ett större miljöproblem än man
tidigare trott, skriver Svenska
Dagbladet den 25 april 2007.
Enligt en beräkning som Skandiabanken gjort kastar
en genomsnittlig svensk barnfamilj en fjärdedel
av all mat som köps hem. Det motsvarar 8 000 kr/år.
En amerikansk studie kom fram till ett svinn på
40-50 procent om man räknar med produktions- och
distributionsleden.
De kastade livsmedlen genererar koldioxid som förstärker
växthuseffekten. För stora inköp och
dålig hantering av rester är några
orsaker till svinnet.
Läs vad vi skrev om den slängda maten, för
ett år sedan, 11 maj 2006: Slöseriet
med mat som slängs på "bäst-före-dagen". Våra
siffror är högre än vad som redovisats
i artikeln men storleksordningen räcker för
att ta det på allvar. Vi har baserat vår
kalkyl på vad reningsverken redovisade i ton slängd
mat
Vårt recept för ett bättre klimat är
KONSUmindre. Läs mer om det här.
|