Artikeln med denna titel fanns i UNT den 2 mars 2009. Källa är
TT Spektra, en funktion hos TT, som producerar artiklar och sprider
i media. Artiklarna kan ibland vara byggda på fakta från
företag och är då en form av dold reklam eller lobby.
Artikeln citerade uttalanden från Livsmedelsverket, som vi ansåg
vara en aning motsägande, varför vi lät vår expert
granska och kommentera.
Vi presenterar materialet nedan under ”Konsumenter
granskar”och inbjuder medlemmar att kommentera, skicka in
synpunkter eller helt enkelt uttala sitt stöd. På så
vis får vi fram dokument som vi kan använda i ”Konsumenternas
kostråd”. Det är alltså en intern process med
syfte att det vi lägger i ”Konsumenternas kostråd”
ska vara så pålitligt som möjligt och vi kan kontinuerligt
modifiera, när mera fakta kommer fram.
Artikeln
i UNT kan läsas här (Läs även kommentarerna
som ligger efter artikeln från UNTs)
Vår granskning:
Konsumenter
granskar Vitaminpiller kan vara meningslösa
(Från Upsala Nya Tidning 2 mars 2009)
I artikeln får man rekommendationen att välja nyckelhålsmärkta
varor, men nyckelhålsmärkt mat innehåller inte mer
näringsämnen, utan snarare tvärtom. Ta exemplet leverpastej;
Tulips vanliga innehåller 34% lever och den nyckelhålsmärkta
innehåller 32%. Light-leverpastej innehåller dessutom mer
vatten och snabba kolhydrater än vanlig leverpastej. Vattnet gör
att produkten behöver mer konserveringsmedel eftersom vattnigare
produkter möglar lättare. Ofta innehåller nyckelhålsmärkt
mat mer tillsatser än originalet, som t.ex. modifierad stärkelse
som tillsätts i magra mjölkprodukter som light-keso och Kelda
Laga Lätt. Modifierad stärkelse är mycket snabba konstgjorda
kolhydrater och de tillför inga som helst näringsämnen,
de tillsätts för att magra mjölkprodukter eljest blir
så blaskiga. En annan nackdel med att ta bort det naturliga fettet
är att det samtidigt försvinner en hel del fettlösliga
vitaminer.
SLV avråder gravida från
att äta lever och fiskleverolja, detta på grund av dessa
livsmedels höga innehåll av A-vitamin. A-vitamin från
leverpastej och margarin betraktas däremot som bra. Lever och fiskleverolja
är otvivelaktigt totalt sett mycket mer näringsrika än
leverpastej och margarin, vilket gör SLVs hållning inkonsistent.
Livsmedelsverket säger alltså att man ska äta mat istället
för piller - men den mat som rekommenderas är berikad mat,
inte naturligt näringsrik mat. Dålig mat med piller instoppade,
om man så vill. Att margarin räknas som en källa till
A- och D-vitamin beror på att fabriken har tillsatt vitaminer.
Varför skulle detta tillskott vara bättre än de som går
att köpa på hälsokostaffären, frågar man
sig?
Vitamin A finns inte i morot, tvärtemot
vad som påstås i artikeln; i morot finns däremot karotenoider
som i kroppen kan omvandlas till A-vitamin, men för att den omvandlingen
ska vara effektiv krävs fett och att moroten är tillagad.
Barn och diabetiker har dessutom en väldigt bristfällig omvandling,
så de behöver äta färdigt A-vitamin från
animaliska källor.
Vad gäller omega-3 så underblåser artikeln den så
vanliga missuppfattningen att rapsolja skulle vara en bra källa
till omega-3. Det är långkedjat animaliskt omega-3 som i
studier har funnits skydda mot sjukdomar, inte det kortkedjade vegetabiliska
omega-3 som finns i t.ex. rapsolja och linfröolja.
Margariner återkommer flera gånger
i den här artikeln och framhålls som en bra källa till
omega-3 och A- och D-vitamin. Omega-3 från margariner är
som sagt inte i rätt form och dess A- och D-vitamin är bara
tillskott. A-vitamin brukar vi inte ens behöva något tillskott
av eftersom vi får i oss så lite D-vitamin; D- och A-vitamin
behövs nämligen i proportion till varandra och ett mycket
bättre råd är att köpa tillskott av D-vitamin och
hoppa över tillskott av A-vitamin. Det finns ett mycket starkt
forskningsstöd för tillskott av D-vitamin; det skyddar mot
hjärtkärlsjukdomar, benskörhet och förbättrar
överhuvudtaget immunförsvaret. På sommarhalvåret
är det inte lika befogat med D-vitamintillskott eftersom de flesta
då får ordentligt med solljus.
Margariner är sammantaget ingenting vi behöver, det innehåller
inga naturliga vitaminer men istället många tillsatser och
rester efter tillverkningen som t.ex. bensin. Ät istället
smör, som innehåller gott om naturliga vitaminer - särskilt
det ekologiska smöret.
För övrigt är det mycket tveksamt
huruvida livsmedelsverkets kostråd faktiskt ger tillräckligt
med vitaminer och mineraler. I flera fall så är rekommenderat
dagligt intag lågt satt, det gäller t.ex. selen och D-vitamin.
En högre rekommendation om intag av rött kött skulle
ge ett bättre näringsintag - många har brist på
järn. Fullkornsprodukter och baljväxter innehåller visserligen
järn, men vi har ett dåligt upptag från sådan
källor.
Sammanfattningsvis håller jag alltså
med SLV om slutsatsen att mat generellt är att föredra
framför piller, medan vi är djupt oeniga om vad som är
att betrakta som mat. Vad gäller tillskott kan de vara bra och
de kan vara dåliga, beroende dels på tillskottens sammansättning
och dels på hur man äter för övrigt. Det är
dock aldrig bra att äta onaturligt mycket av ett enstaka ämne,
så om man t.ex. ska äta tillskott av kalcium är det
bra att välja något preparat som även innehåller
magnesium, de samverkar i kroppen. Många studier visar att A-vitamin
ökar risken för benskörhet, till stor del beror det på
att vi får i oss för lite D-vitamin.
|