Läser just nu att jordbruksministrarna
beslutat fortsätta köpa upp överskottet av smör
och torrmjölk. Samtidigt har han suttit i en dialog med Livsmedelsindustrierna;
Li, och Svensk Dagligvaruhandel om att samverka för att lära
konsumenterna ”bra matval” baserat på Livsmedelsverkets
kostråd och Nyckelkhålet, som varnar för smör,
grädde och fet mjölk – alltså de naturliga mättade
fetterna – som nu EU ska köpa upp då det råder
ett överskott.
Ena dagen medverkar han till att skapa ett överskott genom att
propagera för lättmargariner och lättmjölk, andra
dagen deltar han i beslut om att köpa upp överskottet. Vad
är det för spel som sker med våra bönder, främst
mjölkbönderna, och hela vårt jordbruk. Ska det finnas
eller inte finnas kvar?
Samtidigt beslutar han om 160 miljoner för att göra Sverige
till ett ledande Matland med industrins och forskningens hjälp
tillsammans med närproducenter med sina unika produkter. Hur går
det om man eliminerar mjölk och smörproduktionen? Tror man
att det går med små lokala margarinproducenter eller att
våra duktiga kockar avstår från smör, grädde
och riktig mjölk?
Har man tagit ställning i fettfrågan, där en mängd
forskare inte delar Livsmedelsverkets påstått ”vetenskapliga”
tolkning? Hur rimmar det med vederhäftighet, när inte forskarna
är eniga?
Hur kan man ha ett dialogforum om medborgarnas hälsa när inte
ens medborgarna är med i dialogen?
Detta skapar inte förtroende, i vart fall inte från konsumenthåll.
Har
vi någon framtid som konsumenter? >>
Sveriges Radio: EU
ska köpa 31 000 ton smör >>
P ressmeddelande 24 juni från Regeringen: Gemensam
rapport av regeringen och livsmedelsbranschen om arbetet för bra
matvanor >>
F rån Regeringskansliet: Dialogforum
om matvanor och fysisk aktivitet >>
|