Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Folkhälsan
2011-01-21 Publicerad i KNY nr 45
Vem ska granska?
Den 16 januari 2011 hade EXPRESSEN två granskande artiklar om vilka ”profiler” som tjänar pengar på människors problem med fetma och övervikt, eller annorlunda uttryckt ”på att ge råd till behövande” eller sälja skrivningar till media som också vill tjäna en slant på att ”ge råd”. Ingenting nämndes om tidningarnas egna ”viktklubbar” där 1000-lappen slukas per år för att vara med. Frågan är om inte dessa omsätter miljonbelopp. Skulle vara intressant att veta.
Här är de två artiklarna med inledning och länkar:
Miljoner att tjäna på dina viktdrömmar
Varannan svensk är överviktig. Många av oss är beredda att betala - dyrt - för att bli lite lättare. Bantningsbranschen är en miljonindustri som växer så det knakar. Expressen har kartlagt tio av Sveriges största bantningsprofiler - varav flera tjänar storkovan på din kamp mot kilona.
Så tjänar profilerna på din viktkamp

Visst är det en våldsamt växande bransch, bantning och medel för viktnedgång samt andra sjukdomar relaterade till överkonsumtion, fetma och övervikt. Tabloidtidningarna själva är inte dåliga med lockelser på löpsedlarna ”Allt om hur du...” för att tjäna pengar på ökad försäljning av sina tidningar.

Är det medias roll att vara den granskande parten? Är media tillräckligt objektiva för att rapportera, utan att frestas till de braskande löpsedlarna? Eller ska staten vara granskande part, eller någon myndighet? Erfarenheterna är ju ganska nedslående i det fallet och benägenheten att ändra sig när forskningen visar på ganska omfattande kursändringar är inte imponerande.

En av de större debattartiklarna i Dagens Medicin, Livsmedelsverket bör sluta med kostråd till allmänheten, bemöttes med tveksamma motargument. Vem har då dömt i den frågan? Jo vi vanliga, konsumenter, som köper mer och mer smör och bregottblandningar samt fetmjölk. Det är allmänhetens dom och visst försöker alla påverka konsumenterna, men beslutet är vårt.
Se här lite säljstatistik. Tendensen såg man redan 2008.

Vi har haft frågan uppe om just granskningen. Granskningen av varor är vår självklara rätt. Läs vidare Konsumenter granskar.
Men tanken om att granska vad som publiceras har också varit uppe. Läs ”Dags att granska böcker om kost, hälsa och fetter - några exempel

Ska verkligen författare kunna skiva vad som helst eller måste vissa påståenden vara helt säkra? Ska man i så fall betrakta ”handböcker” som debattskrifter? Speciellt när det gäller fettsidan är det verkligen vilseledande att läsa vissa böcker.

Svaret kommer inte här, men frågan är ställd. Sänd gärna in dina synpunkter och kommentarer, så kanske vi kan lägga ut dem i ett uppföljande dokument för vidare debatt.

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss