Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-06-08 Publicerad i KNY nr 19 samt i SKN nr 115
Värdet av att vara frisk


Kanske svårt att mäta i pengar, men däremot lättare att konstatera vad det kostar att vara sjuk. Det är ju helt sjukt att räkna in sjukvårdskostnader i BNP, bruttonationalprodukten. Det är också hög tid att söka en livsstil som håller oss friska, utan en massa mediciner och annan vård. Hur har barnen det i skolorna?
Läs mer om lättprodukterna i skolmaten >>

Hur har de äldre det i ensamhet eller på vårdhem och de sjuka i vården? Är deras mat tillräcklig, näringsriktig och smaklig?

Äntligen ett inslag i debatten, en ny bok ”Skapar vården ohälsa?” Läs en artikel om boken i SvD här >>

Livsmedelsverkets kostråd gäller enligt uppgift bara friska människor, men huruvida råden att äta en massa söta frukter, bröd med snabba kolhydrater samt akta sig för mättat fett, i själva verket inte är medicinen för att bli sjuk. Massor drabbas av övervikt och diabetes, bara misstanken borde vara nog för att göra tvärtom och kanske snegla lite på diabeteskosten med lägsta möjliga mängd kolhydrater och inte vara så skrämd för de naturliga mättade fetterna.

Se mera på avsnittet Folkhälsan >>
se också avsnittet Debatten om maten >>

Boken heter: ”Skapar vården ohälsa ?”. Redaktörer: John Brodersen, Birgitta Hovelius, Lotte Hvas, Studentlitteratur 2009

Presentation av boken finns på Adlibris och Bokus.

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss