Det kommer rapporter om hur nyttigt D-vitaminet nu är. Från
forskarhåll hörs bara positiva reaktioner, ingen varnar.
Bästa källan till D-vitamin är solljuset samt fet fisk.
Tro inte att du får tillräckligt av att äta margariner
och dricka lättmjölk, då skulle du behöva 700 gram
margarin eller13 liter lättmjölk (eller två kilo kantareller
– se artikeln om kantarellsoppan!). Läs
mer hos Kostdoktorn.se >>
Göteborgs-Posten hade en bra artikel 23 januari ”Så
får du i dig D-vitamin” >>
Enligt EU-kommissionen är 50 mikrogram en lämplig dos och
då står det klart att vi behöver ta tillskott i vart
fall på vintern. Kostdoktorn.se (länk ovan) har konkreta
råd, däremot efterlyser Livsmedelsverket flera studier.
Tro bara inte att konsumenterna kommer att vänta, de agerar nog
snabbt nu – ger sig ut i solen och köper tillskott, trots
Livsmedelsverkets varningar!
Mer om Folkhälsan >>
Mer
om Kostråden >>
|