Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-03-10 Publicerad i KNY nr 13
This article in English >>
Uppmärksamma!
Världskonsumentdagen den 15 mars och den internationella kampanjen:


Junk food Generation är Consumers Internationals (CI) kampanj för att stoppa marknadsföring av ohälsosam mat till barn. Till officiella sajten >>

Vårt bidrag: Avslöjandet om Kellogg´s reklam till barn för ohälsosamt livsmedel och koppling till WWF

En stor andel av det som kallas Junk Food riktar sig till barnen och reklamen är utstuderad och hänsynslös. Tänk om föräldrar vore mera vakna och undvek att köpa de färgglada lockande paketen? Kanske inte så lätt när hungriga och otåliga barn tjatar och kräver att få just dessa paket. Det cyniska är att man hänger på denna reklam just på produkter som uppfattas som nyttiga, utan att kolla innehållet av socker, fett och salt.

Barnen som måltavla
Förr var det vanligt med leksaksfigurer i paketen som barn skulle samla på. Ja det fanns inga gränser eller ingen återhållsamhet. Nu verkar dessa figurer ha försvunnit efter diverse påtryckningar och hot om lagstiftning. Men klubbar och tjusiga bilder lockar fortfarande.

Hittills har kampanjandet inriktat sig mot just reklamen med barnen som måltavla. Sockerinnehållet har påtalats med viss framgång, men varför ska man sälja flingor med hjälp av reklam och socker?

Varför ska vi äta cornflakes?
Vi vill gärna lyfta även flingorna som sådana, främst är det väl Kellogg´s som säljer Cornflakes. Varför ska vi äta cornflakes? Det är en lång historia som började när majsen introducerades och en jättekampanj fick folk att tro att det var nyttigt. Det är en jätteindustri av världsformat i dag. Samtidigt exploderar övervikten och diabetes i världen och fokus riktas mer och mer emot de snabba kolhydraterna.

Här kommer nu chock nr 1!

Man anger en produkts GI-värde som mått på hur snabbt kolhydraterna omvandlas till glukos (socker). Cornflakes har GI 116. Jämför nu med socker som har 97, (vid referensvärde vitt bröd = 100) Alltså är cornflakes värre än socker. 84 gram är kolhydrater och socker av totalt 100 gram, alltså 84%. Ett så högt intag av snabba kolhydrater ger kraftiga höjningar i blodsockret och det är inte nyttigt vare sig för barn eller vuxna, friska eller diabetiker.

Alltså är inte detta bra mat! Desto mer klandervärt att speciellt inrikta reklamen på cornflakes just till barn.

Här kommer chock nr 2!


Ett av de senaste initiativen är att utnyttja behjärtansvärda insatser, som då ska ge företagen en bättre image, genom att stödja någon ideell verksamhet eller initiativ. Stöd ”det och det” genom att köpa vår produkt, eller köper du detta paket går 30 ören till att ”plantera träd i Afrika”, ett skrämmande exempel på reklam som just har dykt upp. Så lockas vi att gynna ett stort multinationellt företag som med reklam riktat till barn vill få oss att ge våra barn supersnabba kolhydrater, med ett GI värre än socker! Utan omtanke om barnens hälsa, men med uppenbara risker för att förorsaka övervikt, fetma och barndiabetes.

Kellogg´s lockar med att för varje sålt paket Cornflakes skänker dom pengar till ett träd i Afrika i samarbete med WWF. Det rör sig om 30 öre per paket. Denna hopkoppling anser vi vara etiskt tvivelaktig. Man kan naturligtvis samla pengar till goda syften, men just att liera sig med det multinationella majs-företaget Kellogg´s och med barninriktad reklam få oss konsumenter att köpa ohälsosamma livsmedel, är att gå över gränsen till det etiskt och moraliskt försvarbara. Jämför med Svenska Kyrkans insamling till Afrika >>

Skänk 1 krona till WWF i stället så att de kan plantera 3 träd och du slipper köpa Kellogg´s cornflakes för 20-25 kr för 500 g snabba kolhydrater. Du sparar 19-24 kronor och din egen och barnens hälsa!

Låt oss slippa denna typ av osmakliga reklam i framtiden!

Tidigare dokument i kampanjen:
Junk food Generation är Consumers Internationals (CI) kampanj för att stoppa marknadsföring av ohälsosam mat till barn. Läs mer >>
Cornflakes eller rent socker? >>
Har du barn i skolåldern, är du lärare eller på annat sätt engagerad i våra barns kostvanor och hälsa? >>

Fler bilder:

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss