Vi oroas alla av några stora
frågor:
Hälsoläget individuellt och globalt
Ekonomin – omvärld och privat
Befolkningsökningen i världen
Miljön/Klimatet
Alla dessa faktorer hänger ihop och berör ofantliga summor
som vi måste hantera. Alla har vi läst vad hälsolagstiftningen
i USA kommer att kosta. Här hemma hör vi det också –
både vården och sjukvården kommer att dra ofantliga
kostnader. Vem ska orka bära dessa kostnader? Vi kan nu inte välja
ett av problemen utan måste hantera dem tillsammans. Frågan
är bara tidsmässigt, vilken katastrof kommer att sätt
krokben först? Ska vi lägga alla resurser på klimatfrågorna,
som kanske först efter 50 år blir riktigt allvarliga.
Jag sätter nog hälsofrågorna först och som mest
akuta. Löser vi inte dem, kan vi inte lösa resten.
Alla är nog överens, utom vissa industrier, att vi snabbt
måste begränsa konsumtionen av socker och sockerarter. Det
är det som orsakar fetma och diabetes.
Effekterna är tydliga och vi kan mycket snabbt göra stora
insatser här. Det andra stora området på hälsosidan
är oenigheterna om fetterna, men vi kan inte vänta på
de nya kostrekommendationerna. Vi får nog ta ansvaret själva,
precis som Professor
Stig Bengmark skriver.
Allt för många vittnar om hur mycket bättre de mår,
massor av kilon som försvinner och kontrollen över diabetes
fungerar så man kan sluta ta insulin, o s v. Så då
får vi väl ta den risken, och inte vänta tills viss
forskning kunnat visa de långsiktiga effekterna av att äta
mera fett, negativa eller positiva. Chansen
att vi gör rätt är nog större än om vi ska
pina vidare med lättmargariner och lättmjölk.
Vi har därför velat visa på några viktiga frågor
och enkla metoder. Vi ska börja i skolorna, våra barn måste
få uppleva och delta i debatten och slippa fetman och diabetes.
Kommunerna kommer att tjäna pengar på det, se kalkylerna
i tidigare avsnitt om skolmaten. Dessutom kommer sjukvårdskostnaderna
att sjunka snabbt.
Alltså är ”Folkupproret
mot lättprodukterna i skolorna” viktigt.
Så, små insatser behöver vi göra och se så
stora effekter det får. Med mera fett i kosten är det också
lättare att ”KONSUmindre”, d v s äta mindre. Det
är inte bara ”maten vi slänger” utan inte minst
”maten vi slänger i oss” som både är en
hälsofråga, ekonomifråga och miljö/klimatfråga
– både kemikalier, resurser, transporter och CO 2 utsläppen
minskar.
|