Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Folkhälsan
2009-03-25 Publicerad i KNY nr 14 samt i SKN nr 110
Folkhälsan, både din och min,
är inte enbart en fråga om kostrekommendationer

Bjud en vän på
"Prova-på-abonnemang"
i 6 månader för 100:-


Så här gör du >>
Det är mycket mer än så. Det är främst en livsstilsfråga.

Varaktig förändring i hälsoläget kräver inte bara akuta mediciner eller bantningsförsök, utan omläggning av livsstil. Vi tar upp frukostflingorna i nyhetsbrevet, som en stor orsak till den pågående epidemin med fetma, övervikt och diabetes. Den har sakta men medvetet introducerats i västvärldens kostvanor, med målet inriktat på barn, för att grundlägga vanor, förändra livsstil!

Annan skräpmat har gått samma väg, godis blev en succé när man kallade det lördagsgodis, samma med chips som var lätt att äta framför TVn. Läskedryckerna är också en långvarig tillvänjning. Hamburgarna med sina friterade pommes och vita brödet (snabba kolhydrater!) tog decennier att bli en folkvana.

Gemensamt med godis, läsk, hamburgarna, chips och mycket av snabbmaten, som nu t ex de fyllda baguetterna till lunch, är allt en utveckling där de snabba kolhydraterna kommer i centrum. Inte undra på att, med det allt mer utbredda stillasittandet, vi får effekter på folkhälsan.

När dessa fakta började bli uppenbara fanns genast intressen som ville avleda uppmärksamheten och fokuserade då på fettet. Lätt att lura i folk att man blir fet av fett. Inte lika lätt få folk att gå på att man blir grön av grönsaker, eller söt av socker. Här ligger den ingrodda missuppfattningen och den skapade skräcken för fett, delvis också kombinerad med kolesterolmyten, där margarinindustrin ville mota bort de naturliga animaliska fetterna till förmån för de processade vegetabiliska oljorna, speciellt majs- och solrosoljorna, fullmatade med omega-6.

Hur löser vi denna långsamt introducerade situation? Har vi tid att vänta 50 år till? Nej här gäller att få snabba förändringar i LIVSSTIL!

En ganska stor enighet råder faktiskt om att få bort de allra snabbaste kolhydraterna, inklusive frukostflingorna! Godis, läsk, chips, pommes dessutom behöver dras ner drastiskt och det blir en utmaning. Lika stor men inte omöjlig, som att få bort tobaksbruket.

Vi tror att det är nödvändigt att fokusera i omfattande upplysningskampanjer, i skolor och i media och med frivilligorganisationerna som hjälp. Inte alla är pigga på att gå med i klubbar för 1000 kronor om året eller ibland långt högre kostnader. Det räcker inte att bara fixera på snygga kroppar och gym utan här måste en helhetsbild mejslas ut. Tyvärr, så länge det går att tjäna pengar på verksamheten, i klubbar och med coachning mot saftig betalning, hindrar detta en helhetssyn. Även kommersiella intressen jobbar emot, som läkemedelsindustrin, bantningspreparaten som man lurar okunniga men olyckliga människor med och även kirurger som propagerar för stympning av magsäckar.

Vi gör vårt försök i vår gemensamma konsumentorganisation, där bara konsumentintresset står i centrum. För bara ett par hundra kronor om året per medlem försöker vi driva, tillsammans, en rörelse utan en massa kommersiella intressen inblandade och med det legitima målet att nu gäller ”Konsumenter granskar” i allas vårt gemensamma intresse. Vi får ta på oss rollen att granska och avslöja och forma vägen mot något bättre. Inte fel att driva ”Framtidens mat – på konsumenternas villkor”, ja det är helt enkelt en nödvändighet!

Därför är det viktigt nu att alla ni som är med på tåget och har förstått att detta är nödvändigt, hjälper till på olika sätt. Kanske är det svårt att värva nya medlemmar, men testa då med ”Prova-på-medlemskap” som du ger bort till en god vän eller barn eller släkting. Du offrar 100:- för dennes bästa och så får hon/han prova på. Samtidigt bidrar du till att vi kan utveckla vår gemensamma verksamhet för allas vårt bästa.

Smart - Du kan få en 100-lapp att göra dubbel nytta
Investera någon hundralapp varje månad på dina vänner, så blir vi snabbt flera och starkare tillsammans.

Hur kan vi annars sprida de nödvändiga kunskaperna för en LIVSSTILS-förändring?

Ge bort ett "Prova-På" abonnemang! Så här gör du:
Du sätter in 100:- på PlusGiro: 638 20 78-1 och anger adressen till din ”vän” och dennes e-postadress! Får det inte plats på meddelande-raden vid girering via Internetbank, skicka då meddelande via formuläret
"Jag vill ge bort" med alla uppgifter. Vi bekräftar till din vän, din gåva samt nödvändiga lösenord och loggin.

Gör du det NU så får din vän snabbt läsa också detta nyhetsbrev!
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss