Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Fiske, Ål
2010-10-14  
RÄDDA ÅLEN - senaste nytt 13 december
Ja absolut och rädda julbordets absoluta delikatess, rökt, luad eller inkokt ål. En gammal tradition samt kanske vår bästa källa till rätta Omega-3 fettet.

Visst är ålen utrotningshotad som art, men nu är jag arg. Inte på att några fiskare har fått Fiskeriverkets tillstånd att fiska ål, men för att den mesta ålen, som fiskas efter gällande regler, skeppas till andra länder, för den går inte att sälja i Sverige.

Varför då? Jo den är rödlistad av WWF för den är utrotningshotad. Det är väl OK i och för sig men det är ett trubbigt sätt att kommunicera med oss konsumenter och skrämma upp krogarna, så många julbord saknar ålen. Varför inte också rödmärka grisen, p g a misskötsel i grisstallarna då. Så blir det julbord med morötter och brunkål.

Om rödmärkning betyder att arten är hotad men att man får äta den som fångats enligt reglerna då är det OK, men så uppfattas det inte och är inte meningen heller. För WWF uppmanar oss konsumenter att inte äta ål. Är den på något sätt reserverad för export till Holland, Tyskland, Frankrike eller andra länder i Europa? Hyckleri skulle jag vilja kalla det.

Men det som gör mig riktigt och uppriktigt arg, är att EU inte klarat att få igenom en bra räddningsplan för ålen. Det är deras skyldighet, det är därför vi har regeringar och EU, för att lösa dessa stora och övergripande frågor av internationell karaktär. Det är inte du eller jag som ska behöva lösa problemet ensamma. Men det är bedrövligt enkelt att kalla på konsumenterna och ”förbjuda” dem att äta, att på så vis tvinga fram en sorts bojkott. Man hotar med oss konsumenter. Som om vi ska rädda alla stackars hotade arter, när inte myndigheter och lagstiftarna klarar av det på sina välbetalda jobb.

Det har ingen som helst effekt om jag och några till, efter påtryckningar utifrån, ska sitta där och låtsas att det är Jul, med en rökt böckling som surrogat för ålsnutten, som normalt också brukar sköljas ner med något närproducerat dryckjom, som inte passar ihop med böcklingen. Vetande att en massa ål skeppas ut från Sverige, den som fiskats efter regelverket.

Men nu kommer det otroliga.

Man gjorde försök från EUs sida i förslaget till återhämtningsplan, att stoppa exporten till Kina av glasålen. Men det var för lönsamt, så fransmännen och deras lobby var för stark (eller var EUs fiskekommissionär för svag?) så det bidde inget förbud. Det är ju den unga ålen som dels ska sättas ut i de Europeiska vattnen för den långsiktiga ålproduktionen, så vi får ha någon ål kvar. En del glasål ska också få vandra av sig själv till platser den alltid har vandrat till. Kanske är det så det ska gå till för att den ska hitta ut och tillbaka till Sargassohavet när den är könsmogen? Den inplanterade kanske inte gör det och det kan vara en förklaring till varför återvandringen är så kraftigt minskad. Dels mal ju våra kraftverk ner en stor del vuxna ålar som kunde ha hittat ut och dom inplanterade har ännu inte hunnit bli könsmogna och klara för utvandringen, så vi vet ju inte om de hittar rätt.

Hur som helst så verkade det som att främst fransmännen skulle fortsätta att sälja dessa glasålar till Kina för 20 000 kronor kilot, enligt artikel i Miljöaktuellt.

Och EU har visat sin maktlöshet och Frankrike sin styrka gentemot EU. Jag ska göra på mitt sätt, bojkotta det franska vinet, och blir vi fler så kanske franska regeringen tänker till igen. Det har ju varit aktuellt en gång tidigare och det var effektivt. Men det är inte en ”fjärt” verksamt om jag sitter och suktar efter en ålsnutt på Julafton, det ”skiter” de franska makthavarna i. Det franska vinet kan jag ersätta med andra länders förträffliga alternativ och det kanske inte är så populärt för fransmännen.

Ryktet om denna vår bojkott spreds under november ner till Frankrike och nu verkar det som att EU kommer att lyckas få de franska fiskarna att upphöra med sin export, Fantastiskt om detta nu kommer att lyckas, men det hindrar inte att vi fortsätter att bojkotta de franska vinerna tills en verklig förändring har sett dagens ljus.

För lite mer bakgrundsinformation, läs ett par artiklar i Kristianstadsbladet, där man rapporterar om ovanligt stora fångster:
WWF har ålen på röda listan >>
Ålfångsterna slår alla rekord >>

Bra ålfångster i Hanöbukten Helsingborgs Dagblad

Bojkotta franska viner!
Rädda ålen och Julafton! Dessa övergripande problem ska EU och våra regeringar sköta och lösa, det har dom betalt för. Bättre att nu bojkotta franska viner, först då fattar fransmännen. Fel att bojkotta ålen, bättre rädda ålen! Läs blogginlägget om hur vi konsumenter reagerar

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss