För alla oss som vill ha ”närproducerad
mat” är detta ett verkligt glädjeämne efter
år av rödmärkning från WWF:s sida. Det resulterade
i att många restauranger och skolor slutade att servera
den och man fick exportera den torsk som ändå fiskades
upp, till bl a Frankrike och vi fick hålla oss till importerad
norsk eller ishavstorsk.
Detta visar att sköter man bestånden så går
de att återställa och t o m snabbt bygga upp dem till
nivåer vi inte sett på länge.
Läs mera direkt i YRKESFISKAREN.
Läs också deras
kommentar
Nu kommer också, äntligen,
märkningen ”NÄRFISKAT” igång på
allvar!
På fredag kan du läsa ett långt reportage i just
YRKESFISKAREN.
En omorganisation har skett och nu ansvarar Göteborgs Fiskauktion
för ”märket” och kommer att satsa ordentligt
på att göra det mera känt. Nu kommer vi att kunna
välja fisk från nära vatten, fiskad av svenska
fiskare med fastställda kriterier och total spårbarhet
ända från båten till butiken. Vi kommer att lugnt
kunna köpa NÄRFISKAT och veta att det inte
kommer från svaga bestånd, fiskat på lagliga
fastställda kvoter och en spårbarhet vi aldrig tidigare
haft tillgång till.
Vi kommer att ge detta allt vårt stöd och uppmanar
er medlemmar ute på ”fältet” att kontakta
era fiskbutiker som säljer färsk fisk att fråga
efter NÄRFISKAT från sin grossist, puffa på dem
att ta hem detta sortiment och skylta upp ordentligt. Fortsätt
att tjata, nu när vi äntligen ska kunna vara säkra
på att vi köper rätt fisk från nära
vatten och ohotade bestånd.
Det kommer uppföljning successivt på NÄRFISKATs
hemsida.
Vårt flygblad
kan du använda för att lämna över till din
handlare, för att visa att det verkligen finns en efterfrågan
från oss konsumenter. En uppdatering kommer i dagarna.
Läs också allmänt
om vårt engagemang för fisken, fisket och den viktiga
marina maten som vi kommer att bli mer och mer beroende av när
jordarna blir parkeringsgarage eller förgiftas med slamspridning
eller dränks av höjda vattennivåer! |
|