Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Fiske, Närfiskat
2011-06-16 Publicerad i KNY nr 49
Det ”går bra” för torsken i Östersjön!
För alla oss som vill ha ”närproducerad mat” är detta ett verkligt glädjeämne efter år av rödmärkning från WWF:s sida. Det resulterade i att många restauranger och skolor slutade att servera den och man fick exportera den torsk som ändå fiskades upp, till bl a Frankrike och vi fick hålla oss till importerad norsk eller ishavstorsk.

Detta visar att sköter man bestånden så går de att återställa och t o m snabbt bygga upp dem till nivåer vi inte sett på länge.

Läs mera direkt i YRKESFISKAREN. Läs också deras kommentar

Nu kommer också, äntligen, märkningen ”NÄRFISKAT” igång på allvar!
På fredag kan du läsa ett långt reportage i just YRKESFISKAREN. En omorganisation har skett och nu ansvarar Göteborgs Fiskauktion för ”märket” och kommer att satsa ordentligt på att göra det mera känt. Nu kommer vi att kunna välja fisk från nära vatten, fiskad av svenska fiskare med fastställda kriterier och total spårbarhet ända från båten till butiken. Vi kommer att lugnt kunna köpa NÄRFISKAT och veta att det inte
kommer från svaga bestånd, fiskat på lagliga fastställda kvoter och en spårbarhet vi aldrig tidigare haft tillgång till.

Vi kommer att ge detta allt vårt stöd och uppmanar er medlemmar ute på ”fältet” att kontakta era fiskbutiker som säljer färsk fisk att fråga efter NÄRFISKAT från sin grossist, puffa på dem att ta hem detta sortiment och skylta upp ordentligt. Fortsätt att tjata, nu när vi äntligen ska kunna vara säkra på att vi köper rätt fisk från nära vatten och ohotade bestånd.

Det kommer uppföljning successivt på NÄRFISKATs hemsida.

Vårt flygblad kan du använda för att lämna över till din handlare, för att visa att det verkligen finns en efterfrågan från oss konsumenter. En uppdatering kommer i dagarna.

Läs också allmänt om vårt engagemang för fisken, fisket och den viktiga marina maten som vi kommer att bli mer och mer beroende av när jordarna blir parkeringsgarage eller förgiftas med slamspridning eller dränks av höjda vattennivåer!
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss