29 april kommer Uppdrag Granskning i SVT1 20.00 fortsätta att granska
turerna kring fiske och den svenska Östersjö-torsken som exporteras
till Frankrike medan vi tvingas äta importerad torsk från
Nordnorge. Temat blir ”Torskens
omvägar till bordet”.
Torsken i Östersjön, öster om Bornholm, är inte
längre hotad utan tillgången ökar och även forskarna
erkänner nu att vi inte behöver ha ont samvete för att
äta den. Men nu får vi lida för kampanjer som förts
tidigare om att bojkotta torsken, rödlistningen från WWF:s
sida. Skolor slutade servera svensk torsk, vissa kockar gick ut och
”gick före” och butikskedjorna hakade på.
Hur vänder vi nu situationen och får igång efterfrågan
igen, när skadan är skedd och så väl intrumfad
i det allmänna medvetandet. Det är farligt att utnyttja konsumenterna
i olika syften och det är inte särskilt önskvärt
att ”bolla med konsumentopinionen” i olika syften.
Läs tidigare inslag i nyhetsbreven från
den 15 april:
Östersjötorsken
förvägras oss – varför? >>
Är
vi, konsumenterna, lurade på torsken? >>
Vår roll är nu som konsumenter att öka efterfrågan
på NÄRFISKAT, så får vi tillbaka den svenska
torsken i våra butiker, för visst gick det snett tidigare
när vi skulle manipuleras att inte äta svensk torsk!
|