Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Fiske
2009-04-28 Publicerad i KNY nr 17 samt i SKN nr 113

Torsken i TV igen 29 april!
OBS! Se programmet i SVT Play >>


29 april kommer Uppdrag Granskning i SVT1 20.00 fortsätta att granska turerna kring fiske och den svenska Östersjö-torsken som exporteras till Frankrike medan vi tvingas äta importerad torsk från Nordnorge. Temat blir ”Torskens omvägar till bordet”.

Torsken i Östersjön, öster om Bornholm, är inte längre hotad utan tillgången ökar och även forskarna erkänner nu att vi inte behöver ha ont samvete för att äta den. Men nu får vi lida för kampanjer som förts tidigare om att bojkotta torsken, rödlistningen från WWF:s sida. Skolor slutade servera svensk torsk, vissa kockar gick ut och ”gick före” och butikskedjorna hakade på.

Hur vänder vi nu situationen och får igång efterfrågan igen, när skadan är skedd och så väl intrumfad i det allmänna medvetandet. Det är farligt att utnyttja konsumenterna i olika syften och det är inte särskilt önskvärt att ”bolla med konsumentopinionen” i olika syften.

Läs tidigare inslag i nyhetsbreven från den 15 april:
Östersjötorsken förvägras oss – varför? >>
Är vi, konsumenterna, lurade på torsken? >>

Vår roll är nu som konsumenter att öka efterfrågan på NÄRFISKAT, så får vi tillbaka den svenska torsken i våra butiker, för visst gick det snett tidigare när vi skulle manipuleras att inte äta svensk torsk!

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss