Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-04-15 Publicerad i KNY nr 16 samt i SKN nr 112
Hållbart fiske - ett projekt för att
"Öka konsumentdeltagandet i arbetet omkring
fisket, reglerna och opinionen"


Östersjötorsken förvägras oss – varför?


Ska vi finna oss i att torsken från Östersjön körs ner till Frankrike på lastbil, medan vi hänvisas till att importera torsk från Nordnorge? Så horribelt är det i dag. Handeln är än en gång vilseledda av opinionsbildning och lyder i detta fall främst WWF.

Torsktillväxten är i Östersjön bättre än på länge. Visst är fiske överhuvudtaget ett långsiktigt problem, men det sker mycket och debatten har haft effekt. Förvaltningsplaner beslutas och återhållsamheten med kvoter och styrningen av fisket har börjat få effekt. Men då får inte sådana här vansinnigheter tolereras. Att stoppa oss konsumenter att köpa nyttig och regelriktigt fångad fisk, gör inte situationen bättre. Ska vi tvingas köpa djupfryst torsk från Norra ishavet som gått fram och tillbaka till Kina och undvika färsk fisk i disken? Nej lösningen på fiskets problem är myndigheternas ansvar, både de svenska och EU samt de internationella organen.

Belasta inte oss enskilda konsumenter med att lösa alla världsproblemen, vi har det tungt nog nu när casinoekonomin med triggade bonusar i bankerna lamslagit ekonomin och girigheten hos några toppar slår hårt mot oss konsumenter som ska hålla hjulen igång ändå.

Vi konsumenter kan faktiskt påverka och det är dags för det NU. Gör en bra sak, köp NÄRFISKAD fisk fråga efter det i fiskdiskarna, skriv ut materialet här från hemsidan NÄRFISKAT och lämna i butikerna och tvinga handeln att öppna upp för fisk som vi både vill ha och kan lita på. Så kan vi konsumenter bidra till att fiskets problem löses utan komplikationer.

Projektet stöds av:
EUROPEISKA UNIONEN
Europeiska fiskerifonden
-en satsning på hållbart fiske-
PRESSSTOPP!
Aktuell rapport om ökad torsktillgång i Östersjön - Torsken på väg tillbaka >>

Läs bakgrundsmaterial som vi redan publicerat i frågan:

Bättre ursprungsmärkning på fisk >>
Den nya märkningen ”Närfiskat” fortfarande rätt okänd >>
Är vi, konsumenterna, lurade på torsken? >>
Varför ska konsumenterna avstå från svensk Östersjötorsk? (debattartikel i Yrkesfiskaren)
Vems är fisken? Tillhör mänskligheten och framtida generationer >>
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss