Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Folkhälsan, Fiske
2010-03-17  
Kommer jakten på fiskolja med Omega-3 att tömma våra hav?

Jakten på råvara till de så hårt lanserade och lönsamma kosttillskotten med Omega-3 hotar att skapa en värre kris i fisket och haven än någonsin rovfisket, tjuvfisket och utkasten. Bekvämligheten och industrins ohämmade aptit har gjort att vi konsumenter kompenserar bristen i konsumtionen av fisk med lättsvalda kapslar med Omega-3. Fokus har lagts på att vi behöver mera Omega-3 (den långkedjade EPA, DHA).
I programmet Uppdrag Granskning nyligen visade man hur skum branschen är och hur man fiskade sardiner utanför Marockos kust och sedan mörkade ursprunget och sålde via norska företag till intet ont anande (???) producenter av Omega-3.

Se programmet och notera i bloggen på deras hemsida hur ACO, Life och Cederroths erkänner och nu lovar bättring.

En bra och initierad artikel finns att läsa på nätet. Den är sedan 2008 och tar även upp utrotningen av haven i perspektivet ”fisk som råvara till odling samt kosttillskott”. Haven är mer hotade än vi anar!

Laxen har under senare tid fått mindre innehåll av Omega-3, då fodret även blandats upp med soja och andra vegetabiliska ingredienser och oljor, bl a med Omega-3, fast den kortkedjade, som laxen inte kan omvandla. Lax kan endast lagra den långkedjade Omega-3 som den tar upp från annan fiskråvara, som lagrat upp den från mikroalger.

Läs artikel i SvD ”Foder minskar omega3 halten i Omega 3

Läs mer om fiske >>
Läs mer om folkhälsa >>

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss