Ja det var skånska, men även för
oss andra är det dags att reagera. I mail 13 november, i
lördags, informerade vi i detalj samt länkade till bloggen.
Rödlistningen har ställt till mer skada än nytta
och varför ska vi finna oss som konsumenter att styras i
vissa syften, när vi knappt äter 20 gram per år
och konsument?
Vi har alla skäl i världen att jobba för att RÄDDA
ÅLEN. Det är den rikaste källan till det
bästa Omega-3 vi kan hitta och därför måste
ålbestånden räddas och öka. Glömmer
vi bort ålen som livsmedel och art, så blir det inget
mer engagemang.
Så här ligger det till: cirka 150 ton når de
svenska konsumenterna eller lagras, 350 ton cirka exporteras för
t ex fransmännens konsumtion. Detta
kunde vi väl till att börja med stoppa.
Räknat i antal ålar räknar man med att nästan
3 miljoner blankålar produceras i våra vatten och
räknar vi in gulålen, som vi borde stoppa först,
rör det sig om 850 ton totalt. Det är alltså för
liten mängd ål som vandrar ut. Kraftverksturbinerna
är den största boven i åldramat. Nära 90
% skadas och dör på vägen utför våra
älvar, därifrån vi får en del av elkraften.
Målsättningen ska vara att 90 % av den nedvandrade
ålen ska ges möjlighet att vandra ner och en del kunna
fångas, men det mesta ska vidare mot Sargassohavet. Snabba
på den utvecklingen, så vinner vi mycket. Ju
mer ål som utvandrar ju större återhämtning,
men det går inte fortare för ålcykeln är
18-20 år. Men det behöver gå snabbare och inte
utredas i all oändlighet.
Tills vi får besked om att fransmännen rättar
in sig i ledet och slutar fiska glasål, yngel, som ska bygga
upp våra bestånd i våra svenska vatten, kör
vi vår bojkott av de franska vinerna.
Det finns alternativ, men inte till
ålen!
Nu måste vi visa konsumenttrycket – om vi ska få
ha ålen kvar. |
|