Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2005-03-31
Exempel på reklam riktad direkt till barn

Knepen att påverka oss konsumenter blir allt fler och näringslivet drar sig inte för att vända sig direkt till barnen i sin reklam. Det syns tydligt på många av näringslivets hemsidor där det ofta finns avdelningar med olika spel, figurer och aktiviteter bara för barn.

SKIS har nu börjat kartlägga dessa hemsidor. Vi vill göra konsumenterna uppmärksamma på vilka medel företagen använder för att knyta konsumenterna till ett varumärke redan i unga år.

Kartläggning av hemsidor som innehåller reklam och aktiviteter riktade till barn
Exempel på reklam riktad till barn - i tidningar och tv, på annonspelare, livsmedel m.m)
* * *
Hjälp oss Kartlägga - Du kan också vara med och hjälpa till. Om du hittar reklam till barn i tidningar och annonser eller hemsidor med reklam till barn eller speciella sidor för barn maila länken/länkarna till till oss, gärna med en kommentar från dig så lägger vi upp den här på hemsidan.
Hemsidor med barnreklam eller särskilda sidor riktade till barn:
Kalvin.mu - Skånemejerier har en avdelning som de kallar Kalvin.mu. Kalvin är en animerad kalv. I Kalvins värld finns det spel och tävlingar och Kalvins vänner. Man kan också gå med i Kalvinklubben. Sidorna om Kalvin riktar sig direkt till barn och knyter barnen till ett visst varumärke.
Arlas koola värld - På Arlas hemsida kan barnen klicka sig vidare till Arlas koola värld. Här finns bland annat aktiviter och tävlingar.
Ronald McDonald Klubb - McDonalds lockar barnen med gratis Happy Meal och klubbtidning för att gå med i klubben.
Äggberts Hemsida - Kronägg har sin sida för barn där man erbjuder barnen recept och pyssel.
Ben & Jerry´s - Glass företaget Ben & Jerry´s har en hemsida som redan via startsidan utseendemässigt riktar sig till barn och unga. Hemsidan erbjuder, förutom information om företaget, aktiviteter som exempelvis spel och tävlingar.
Danisco - På hemsidan finns en länk som heter "För barn". Där finns dels information om hur socker blir till men också tävlingar och recept på sötsaker och mat.
Barnens Kök - Scans sidor för barn. Här kan barnen delta i tävlingar, ladda ner Scans reklamfilmer med mera.
Tigerligan - Milkos sidor för barn. Också här kan barnen gå med i en klubb, delta i tävlingar och pyssel, hämta recept med mera.
Plupp-klubb - Norrmejeriers sidor för barn.
Professor Godis - Malacoleaf AB tillverkar godis och har sidor riktade till barn. På dessa sidor möts barn av Professor Godis som berättar hur bra och gott godis är, att han äter mycket godis, hur det tillverkas och historia kring godis. Klicka på Professor Godis i menyn. På seidorna finns ingen information om vad som kan hända om man äter för mycket godis.
  upp
 
Exempel på reklam riktad till barn
Milda annonserar med argument som att "barnen KRÄVER de" klicka här och se själv. Upprörande tycker vi.
Bilder på flingpaket med reklam som riktar sig direkt till barn
 

upp