Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2005-04-01



Artikel i Sydöstran

Kulturevenemang för barn innehöll reklam

SÖLVESBORG · Den 15 mars höll Djungelbandet två bejublade föreställningar på Bokelundsskolan. Med i showen var även Skånemejeriers reklamfigur, kalven Kalvin, och i samband med föreställningen delades Skånemejeriers chokladmjölk ut till barnen.
– Inget annat än förtäckt reklam riktad till barn, menar ordföranden för Sveriges Konsumenter i Samverkan, Bengt Ingerstam.

Som Sydöstran skrev onsdagen den 16 mars var showen i Bokelundsskolan mycket välbesökt och uppskattad. Många av barnen, som var mellan tre och tio år, tycktes känna igen kalven Kalvin och jublade när han tittade fram på scen. Stefan Hedlund är en av medlemmarna i Djungelbandet.
– Jo, vi jobbar tillsammans med Skånemejerier som sponsrar Djungelbandet
sedan 10, 12 år tillbaka, på så sätt att barnens biljetter blir billigare. Vi har också fått vara med att utforma Kalvin så att han passar in och har de egenskaper som vi tycker att man ska kunna presentera för barn.

Stefan Hedlund berättar att Djungelbandet visst har betänkligheter inför att förknippas med företag De har tackat nej till många – godisföretag, en hamburgerkedja, med flera – som har velat synas med dem vid evenemang riktade mot barn.
– Men, Kalvin står för en sådan produkt som nästan alla barn behöver, säger han. Coca-cola skulle vi definitivt säga nej till. Vi skulle aldrig stå för något, så att säga, bara för pengarna.

Redan från starten satte Djungelbandet upp en policy att en biljett till deras föreställning skulle kosta så lite som möjligt, så att så många som möjligt skulle ha råd att gå och se den. Sponsringen var en väg att uppnå det.
– Är man en fri musikgrupp så lever man hela tiden under knappa omständigheter, säger Stefan Hedlund. Det gäller att välja rätt då.

Bandet försöker samspela med figuren Kalvin så att han blir som en del i deras föreställning. Barnen tycker om figuren och det blir en extra upplevelse ihop med föreställningen, berättar Stefan Hedlund. Han betonar att de har ett stort ansvar när de står och sjunger för barn och att de inte alltid kan inte alltid se alla konsekvenserna av det. Men, de försöker.
– Till 100 procent står vi för att om vi kan få barn att välja mjölk framför läsk så tycker vi att oavsett vilket företag som tjänar på det, tycker vi inte att det gör någonting.

Djungelbandet har samarbete med fler mejerier på andra håll i landet, men Skånemejerier är huvudsponsorn.
– Det är synd att vinkla det som att vi bara ställer upp för Kalvin, säger Stefan Hedlund. Vi ställer upp för mjölken. På att få barn så långt möjligt att dricka mjölk. För det är fruktansvärt viktigt för dem.

Sydöstran kontaktade Bengt Ingerstam, ordförande för den fristående konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan (SKIS) för att få ett annat perspektiv på saken. Vi frågade vad han tycker om att kalven Kalvin var med i showen vid Bokelundsskolan och att chokladmjölk från Skånemejerierna delades ut i samband med föreställningen.
– Det är grovt, det är grovt.

Varför?

– I och med att man kör det i en tillställning och använder artister som inte deklarerar sig vara anställda av företaget, så lånar de ju sig till den här reklamen och kopplar det då till en känd reklamfigur. Och att dela ut smakprover? Det är ju allt vad man kan göra.

Vad kan man kalla det här?
– Det är inte bara reklam riktad till barn, utan det är förtäckt reklam. Det är värre. Det är alltså med avsikt att påverka, där konsumenten – barnet i det här fallet – inte ens har en chans att se att det är reklam. Och det är ännu värre.

Finns det lagstiftning mot det?
– Nej, det gör det inte. Man kämpar både på EU-nivå och i Sverige för att få ett förbud. Vi har lyckats få ett generellt förbud mot tv-reklam riktad mot barn. Men, det är inte reglerat när det gäller annan reklam. Jag vet dock att jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist nyligen har gått ut och krävt ett förbud mot reklam riktad mot barn.

Förfarandet är alltså inte olagligt, men enligt Bengt Ingerstam ändå fel.
– Ja, det är verkligen ifrågasättbart och det borde skapa indignation.

Andra sidan av myntet är förstås att detta subventionerar kultur för barn. Kanske skulle man inte kunna erbjuda så stort kulturutbud för barn utan sponsorer av detta slag?
– Men, då är man inne på en farlig väg, säger Bengt Ingerstam. Reklamen är inte en finansieringskälla, det är en kostnad. Frågan att subventionera kultur med reklam för att vi ska kunna få kultur, visar ju hur vi sitter i händerna på näringslivet som utnyttjar alla kanaler för att kunna göra reklam. Och det kommer att bli ännu värre.

Text Pontus Fredriksson
Läs versionen som ligger på Sydöstrans webbtidning

upp